Gertrúd, Patrik

Várnagy Andrea és Farkas Zsolt Liszt-lemeze

2014.02.12. 10:00

Programkereső

Liszt Ferenc virtuozitása mellett a zeneszerző tépelődő természetét és vallásos keresését is igyekszik megmutatni Várnagy Andrea és Farkas Zsolt új négykezes zongoraalbuma.

„A köztudatban élő Liszt-kép egy virtuóz, a nők által bálványozott zeneszerzőt mutat. Ezt a képet szerettük volna árnyalni, tágítani az új albummal: megmutatni a tépelődő Lisztet, aki a földi és a transzcendens világban egyaránt óriási utat bejárva végül mély hitre jutott, azt a Lisztet, aki egyszerre volt magyar és európai. A lemezről mindenki kiválaszthatja a saját Liszt Ferencét, az örök vándort, a példaképet, a szerelmest, a virtuózt, a mélyen hívőt vagy a hazafit" - fogalmazott Várnagy Andrea.

Liszt mellszobra a Duna-palota szoborfülkéjében (Gerő Katalin alkotása, fotó: Bartos Gyula)
Liszt mellszobra a Duna-palota szoborfülkéjében (Gerő Katalin alkotása, fotó: Bartos Gyula)

Mint a Rózsavölgyi Szalonban tartott lemezbemutatón felidézték, a házaspár-duó tagjainak karrierje eredetileg szólistaként indult, mígnem 2002-ben felkérték őket egy négykezes hangversenyre: „A koncert végére tudtuk, hogy ez a mi utunk - mondta Várnagy Andrea.

Az új albumon szerepel többek között Liszt Ferenc Szerelmi álmok című zongoraműve is, amelyet a világon elsőként a duó számára dolgozott át Horváth Barnabás Erkel-díjas zeneszerző négykezes darabbá. Felkerült a válogatásra a Vándorévek ciklus első kötetéből (Svájc) az Obermann völgye (ezt a művet szintén számukra írták át négy kézre), a II. magyar rapszódia, valamint A bölcsőtől a sírig című, háromtételes Liszt-mű, illetve a Szózat és a Himnusz négykezes változata is. Két Mosonyi Mihály-kompozíció is hallható a korongról, az Ünnepi zene és Az égő szerelem három színe.

Várnagy Andrea és Farkas Zsolt Győrben, Münchenben és Dortmundban folytatott zenei tanulmányok után 1997-ben tért haza. Ma Budapesten élnek, három gyermeket nevelnek. Főleg négykezes fellépésekkel járják Magyarországot, sokat koncerteznek gyerekeknek, köztük hátrányos helyzetűeknek is - ez utóbbi koncertjeiket missziójuknak tekintik, és a muzsikát versekkel is kiegészítik. Vidéki és határon túli turnéik mellett a tengerentúlról is kapnak felkéréseket. Legutóbbi emlékezetes koncertjük tavaly decemberben volt a felújított Zeneakadémia nagytermében.

A párnak 2004 óta több albuma is megjelent, amelyeken mások mellett Pécsi Ildikó, Borbély T. András, Csurka László, Papadimitriu Athina és Gesztesi Károly működtek közre. Zeneképzelet című, kifejezetten gyerekeknek szóló lemezük hatalmas sikert aratott, csakúgy, mint a Teremtés című korong, amelyen a teremtéstörténetet dolgozzák fel a zene segítségével.