Zita, Mariann

Mehta a Staatskapelle tiszteletbeli karmestere

2014.02.13. 08:00

Programkereső

Tiszteletbeli karmesterévé nevezte ki Zubin Mehtáát a Staatskapelle Berlin, a német főváros világhírű operaházának, a Staatsoper Unter den Lindennek a zenekara.
Zubin Mehta
Zubin Mehta

Az Indiában született Mehta hétfő este adott közös koncertet Daniel Barenboim zongoristával, az együttes fő-zeneigazgatójával, ezt követően kapta meg a kitüntető címet a zenekartól.

Mehta az ötvenes években Hans Swarowskytól tanult az akkori bécsi Zeneakadémián. 1995 óta 28 operaelőadásban és 14 koncerten vezényelte a berlini zenekart.

A 77 éves Mehta, aki az Izraeli Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója is, elmondta, hogy még hosszú éveken át együtt szeretne zenélni a zenekarral, valamint kollégájával és barátjával, Bareinboimmal is. Mehta és Barenboim csaknem hatvan éve ismeri egymást.

Mehta a Bécsi Filharmonikusoknak is tiszteletbeli tagja. 1990, 1995, 1998 és 2007 után 2015-ben ismét ő vezényli majd az újévi koncertet.

Zubin Mehta számtalan kitüntetést kapott, a hollywoodi Hírességek sétányán csillag viseli a nevét. Többször is járt Magyarországon, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Bécsi Filharmonikusokkal lép fel.