Gertrúd, Patrik

Szimfóniák "vég nélkül"

2014.02.13. 17:58

Programkereső

Két rejtélyes történetű osztrák szimfóniát hallhatnak azok, akik ellátogatnak a Budapesti Fesztiválzenekar február végi koncertjére.

Schubert 8. szimfóniája a zeneirodalom egyik leggyakrabban játszott és egyben legvitatottabb töredéke.  Egyesek szerint téves az elnevezés, és Schubert valójában befejezte a Befejezetlen szimfóniát, hisz eleve csak két tételesre szánta. Haláláig hat éve volt, ha akarta volna, tovább írja. Nem tette. Miért tette volna, hisz a darab így (is) tökéletes? Befejezetlennek nem is a szerző, hanem az utókor minősítette mondván, a vázlatok szerint hagyományos, négytételes szimfóniának készült volna. Ráadásul a kézirat annak idején elkallódott, csak évekkel a mester halála után került elő. A rejtély tehát rejtély marad. Egy biztos,  „... Schubert olyan újszerű és pompás művet komponált, amely mind a mai napig újra meg újra felbolygatja bennünk az alkotó géniusz gyötrő rejtélyét: hogyan képes az emberi elme ilyen muzsikát kitalálni?" - írta Maurice Brown Schubertről szóló könyvében. De nemcsak a mű, az interpretáció is különleges: Fischer Iván értelmezése felfrissíti és különleges, új megvilágításba helyezi a remekművet, amely csaknem két évszázada gyönyörködteti a közönséget.

Budapesti Fesztiválzenekar
Budapesti Fesztiválzenekar

Több mint félszázaddal később ugyanabban az országban, Ausztriában született egy másik befejezetlen szimfónia is: Bruckner 9. szimfóniája. Ez valóban befejezetlen. Szerzője - egy másik alkotó géniusz - csaknem 10 éven át dolgozott rajta, zárótétele mégis csak vázlatokban maradt ránk. Bruckner ugyanis ezzel a művel párhuzamosan három másik szimfóniáját dolgozta át, és két másik művet is komponált - betegen. Nem csoda, ha elfogyott az ereje, és ezt nem sikerült már befejeznie. Kezelőorvosa szerint a szerző nem sokkal halála előtt azt mondta: korábban két földi uralkodónak (Lajos bajor királynak és Ferenc József császárnak) ajánlotta egy-egy szimfóniáját, ezt a mostanit azonban minden uralkodók uralkodójának, a Jóistennek ajánlja azzal a kéréssel, hogy adjon még időt a befejezésre. Lelke mélyén azonban sejthette, hogy ez az idő nem adattatik meg neki: úgy rendelkezett, hogy a befejező tétel helyett Te Deum-át adják majd elő.

A két zseniális hattyúdalt március 15-én a tajvani közönség is élvezheti majd a tajpeji National Concert Hallban. A Fesztiválzenekar március 6-án indul ázsiai turnéra Hongkong, Peking, Shanghaj és Tajpej állomásokkal.