Gábor, Karina, Ders

Alejandro Vela zongoraestje

2014.02.25. 16:13

Programkereső

Játsszon a Fidelio.hu és az Óbudai Társaskör közös játékával, és legyen ott Ön is Alejandro Vela zongoraestjén március 7-én.

A virtuóz játékáról ismert fiatal mexikói zongoraművész előadásában válogatást hallunk a két Études-Tableaux sorozatból, melyeket Max Harrison, Rahmanyinov életrajzírója „zeneszerzői tanulmányoknak" nevez. Az 1917-ben közzétett op. 39-es gyűjtemény az utolsó, még Oroszországban keletkezett jelentős alkotása a szerzőnek.

Alejandor Vela
Alejandor Vela

A koncert második felében Muszorgszkij legismertebb zongoraciklusa szólal meg. Az Egy kiállítás képeit barátja, Viktor Hartmann posztumusz kiállításának ihletésére írta 1874-ben. A tájképek és vázlatok szemlélése Muszorgszkijt az emberi élet és lélek, a nép képzeletvilágának csodálatosan színes megfogalmazásaira inspirálta. A koncert végén Armando Anthony Corea My Spanish Heart című, 1976-ban megjelent lemezéről a világhírű, spanyol származású zongorista latin zenei világot ünneplő rumbáját halljuk.

Alejandro Vela Mexikóban, Piedras Negrasban született, családjában édesanyja és nagyanyja is zongorázott. Tíz éves volt, amikor Robert Avalon zeneszerző tanítani kezdte klasszikus zenére. Hustonban művészeti középiskolában, majd tizenhét évesen a New York-i Juilliard School-ban, Yoheved Kaplinskynál folytatta tanulmányait. Magyarországhoz a családi szálakon túl, a magyar zene - Liszt Ferenc és Bartók Béla alkotásainak - tisztelete és szeretete is köti.

Kérdésünk: Hogy hívták Muszorgszkij barátját, akinek emlékére az Egy kiállítás képei című zongoraciklusát komponálta?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak március 7-én az Óbudai Társaskörbe Alejandro Vela zongoraestjére.