Gertrúd, Patrik

Alexander Markov és a MÁV Szimfonikusok

2014.02.27. 22:40

Programkereső

A világszerte ismert, virtuóz hegedűművész, Alexander Markov lép színpadra péntek este a Zeneakadémián a MÁV Szimfonikus Zenekarral. A művész ezúttal Niccolo Paganini D-dúr hegedűversenyét adja elő.

A választás nem véletlenül esett erre a versenyműre. Markovot az „ördög hegedűsének", a 19. század legendás virtuózának méltó utódjaként tartják számon. Már pályakezdőként aranyérmet nyert a Paganini-versenyen, majd korunk legelismertebb zenei szakírója és filmkészítője, Bruno Monsaingeon - Szvjatoszlav Richter életművének avatott dokumentátora és kutatója - vette DVD-re Markovval a 24 Paganini-Caprice-t. A kiadvány CD változatban is jelentős nemzetközi sikert aratott. A hegedűművész sokoldalú előadó, hisz a klasszikus darabok mellett a rockzenét is szereti. Egy szakembermárkás erősítővel ellátott, lágy és mégis erős hangú, hathúros elektromos hegedűt épített számára, ezen kápráztatja el közönségét. Hogy milyen sikerrel, azt a világhálón is látható klipek több százezres rajongótábora jelzi. Yehudi Menuhin a következőt írta róla: „Kétségtelenül az egyik legbriliánsabb és legmuzikálisabb hegedűs mindazok közül, akiket ismerek. Biztos vagyok abban is, hogy nevét örökre bejegyzi a hegedűvirtuózok könyvébe.

Alexander Markov
Alexander Markov

Markovot évek óta szoros barátság köti a MÁV Szimfonikus Zenekarhoz. 2008-ban, a Csajkovszkij-maratonon találkoztak először; az Oroszországból az Egyesült Államokba elszármazott hegedűművész azóta többször is fellépett az együttessel, de a felújított, pompás akusztikájú nagyteremben most először játszanak együtt.

A romantikus versenyművet a vezető karmester, Csaba Péter vezényletével két népszerű szimfonikus alkotás keretezi a pénteki koncerten: Antonin Dvořák A déli boszorkány című zenekari költeménye, valamint Mendelssohn III. (Skót) szimfóniája. A MÁV Zenekar vezető karmestere egyébként annak idején szintén hegedűművészként szerzett hírnevet magának. Alexander Markovhoz hasonlóan még pályája elején megnyerte a nemzetközi Paganini-versenyt, február 28-án tehát két Paganini-nyertest is láthatunk a Zeneakadémián.