Csilla, Noémi

Elárverezik Van Cliburn hagyatékát

2014.02.27. 22:49

Programkereső

Elárverezik a tavaly elhunyt Van Cliburn amerikai zongoraművész hagyatékát március elején New Yorkban.

 A Christie's aukciósház keddi közlése szerint a művész gyűjteményéből összesen háromszáz festmény, antik bútor és porcelántárgy kerül kalapács alá március 4-én és 5-én. Az árverés egyik legkiemelkedőbb darabja egy 1869-es zongora, amelyet Cliburn még anyjától kapott. A Christie's előzetes becslései szerint az aukció több mint hárommillió dolláros bevételt is hozhat.

Van Cliburn
Van Cliburn

Van Cliburn Harvey Lavan Cliburn Jr. néven született 1934-ben az amerikai Louisiana államban. 1958-ban 23 évesen megnyerte az I. Csajkovszkij Nemzetközi Zenei Versenyt Moszkvában. Győzelme hozzájárult a kelet-nyugati hidegháború oldódásához, és olyan szédítő karrierhez segítette, amelynek eredményeként rocksztárként kezelték. Valóságos amerikai nemzeti hősként konfettis parádéval ünnepelték a New York-i Broadway-n, amire nem volt példa zongoraművész esetében.

A texasi Forth Worthben, ahol Cliburn élete végén élt, tiszteletére négyévente nemzetközi zongoraversenyt rendeznek. Miután 2012-ben csontvelőrákot diagnosztizáltak nála, Cliburn visszavonult a nyilvánosság elől. 2013-ban 78 éves korában hunyt el.