Benedek

David Fray a Zeneakadémián

2014.03.01. 18:00

Programkereső

A Liszt Ferenc Kamarazenekar március 6-án a zongorista David Fray-jal lép fel zeneakadémiai koncertsorozatán. A francia művészt már 2013 januárjában megismerhette a budapesti közönség, ezúttal Bach és Mozart-zongoraversenyeket ad elő.

„A március 6-i koncert különlegessége, hogy a négy elhangzó műből három d-mollban íródott" - mondja Rolla János, az együttes művészeti vezetője. „Az est nyitódarabját, Vanhal d-moll szimfóniáját először fogja játszani a zenekar. Vanhal Mozart kortársa volt, zenéjükben hatottak egymásra, Prágában együtt is biliárdoztak, mégis egyéni hangulatúak a darabjai, ezért választottuk."

David Fray
David Fray

David Fray, az est szólistája a nemzetközi zenei élet egyik legújabb felfedezettje; kifinomult előadásmódját, muzikalitását és technikai tudását emelik ki a kritikusok. A francia zongoraművész pályáját olyan zenészek segítették, mint Dimitrij Baskirov, Menahem Pressler, Paul Badura-Skoda, Christoph Eschenbach és Pierre Boulez.

David Fray a koncerten két zongoraversenyt is előad: Mozart és J. S. Bach d-moll zongoraversenyét. „Mozart d-moll zongoraversenye az egyik legismertebb, utoljára Fischer Annie-val játszottuk"- folytatja Rolla János. „A Bach-darabot Schiff Andrással és Kocsis Zoltánnal is előadtuk már, illetve Szakcsi Lakatos Róberttel, aki a jazz felől közelített a műhöz. Fray-t az egyik zenekari alapító tag barátom, Lovas György hallotta a Müpában és mesélte, hogy kivételes, ahogy Bachot játszik."

A francia zongoraművész számos díjat nyert: többek között az 5. Nemzetközi Hamamtsu verseny Kiváló érdemdíj diplomáját Japánban, a Jeune Soliste de l'Année (az Év fiatal szólistája) díját Franciaországban, a 2004. évi Montreali Nemzetközi Zenei Versenyen egyidejűleg megkapta a 2. nagydíjat és egy megadott kanadai mű legjobb interpretációjáért járó díjat.

A március 6-i koncert Mendelssohn a-moll vonósnégyesével (op.13) zárul. „Hihetetlen belegondolni, hogy a zeneszerző 18 éves korában írta ezt a darabot" - teszi hozzá Rolla János. „Rendkívüli egyensúlyérzékről és érettségről árulkodik a mű; már az első tétel olyan kidolgozott, mint a Beethoven-kvartettek. Nagyon kedves nekünk ez a darab, már többször előadtuk a Zeneakadémián, amit a közönség mindig tetszéssel fogadott - a hangverseny szép zárását adja majd ez az opusz."

A koncertsorozat május 8-án Mayuko Kamio japán hegedűművész, a 2007. évi Nemzetközi Csajkovszkij Verseny I. helyezettjének fellépésével folytatódik, akit kifejező előadásmódjáért és virtuóz technikájáért dicsérnek.