Sándor, Ede

Kiadatlan Casals-felvétel Japánból

2014.03.06. 21:49

Programkereső

Pablo Casals egyetlen japán koncertjéről találtak kiadatlan felvételt tanítványa, Hirai Takeicsiro tokiói lakásának padlásán.

A 21 perces és 11 másodperces felvételen a katalán származású spanyol csellóvirtuóz, karmester, komponista Boccherini 9., B-dúr gordonkaversenyét vezényli az 1961. április 11-i tokiói hangversenyen. A darabot a Tokiói Szimfonikus Zenekar és a tanítvány, Hirai adja elő.

Pablo Casals
Pablo Casals

A japán tévécsatorna archívumában tavaly szeptemberben bukkantak további öt részletre az unikumnak számító koncertből, köztük Dvořák, Beethoven és Schumann egy-egy művére.

A Hirai Takeicsiro padlásán talált felvétel leplombálva és nagyon jó minőségben került elő; amikor lejátszották, úgymond szinte észre sem lehetett venni, hogy több mint fél évszázados koncertrészletről van szó.

A TBS japán tévétársaság március 19-én CD-n jelenteti meg az eddig kiadatlan koncertfelvételeket a TBS Vintage Classics-sorozatban.

Az 1956-tól Puerto Ricó-i emigrációban élő Pablo Casals (1876-1973) egyetlen alkalommal, már 84 évesen járt - és adott koncertet - Japánban.