József, Bánk

Fúvós mesterművek

2014.03.27. 08:02

Programkereső

Fúvószenei csemegékkel várják a zenekedvelőket a Kodály Filharmonikusok a debreceni Bartók teremben. Hadady László oboaművész két alkalommal, március 28-án és április 3-án vezényli a zenekart.

A kiváló oboista március 24-étől tartott szakmai napokat a Kodály Filharmonikusok zenészeinek. A kurzus zárásaként két koncerten is fellép Debrecenben. A március 28-i koncert műsorán Dvořak: d-moll és Mozart: B-dúr szerenádja hangzik el Hadady László közreműködésével. Az oboák Stradivarijának tartott Lorée Royalon játszó művész az április 3-i koncerten Mozart Prágai szimfóniája és Kodály Galántai táncok című műve mellett két nagyszerű versenyművet, - Mozart C-dúr és Hidas Frigyes I. oboaversenyét - szólaltat meg a különleges hangszeren.

Kodály Filharmonikusok-Hadady László
Kodály Filharmonikusok-Hadady László

Hadady László Kányási József debreceni növendékeként került a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Kurtág György zeneszerző volt rá a legnagyobb hatással. 1979-ben kapta meg oboaművészi és tanári diplomáját. 1976-80 között a Ferencsik János vezette Magyar Állami Hangversenyzenekar, majd 1985-től az 1975-ben alapított Nielsen fúvósötös tagja volt. 1980-tól Pierre Boulez párizsi kamarazenekarának szóló oboásaként játszott. Rendszeresen fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Párizsi Opera Zenekarával, a Francia Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Budapesti Fesztiválzenekarral is. Szólistaként angol, francia, német, argentin és magyar zenekarokkal szerepelt. 1995 óta a Párizsi Zeneakadémia kamarazene és pedagógia tanára. Hadady László eddig több mint 2000 koncerten lépett már fel a világ 45 országában.