Gábor, Karina, Ders

A BFZ házhoz viszi a zenét

2014.03.29. 11:00

Programkereső

Napközben zenetanítás a középiskolában és utcai kamarakoncertek városszerte, délután gyermekopera gyerek énekesekkel gyerekeknek a Palatinus Hotel Bartók termében, este Haydn-Mozart Plusz hangverseny a Kodály központban: március utolsó vasárnapján Pécsre költözik a Fesztiválzenekar.

Az együttes egy-egy vidéki koncerthez kapcsolódóan nemegyszer árasztotta már el muzsikával az esti hangversenyek helyszínéül szolgáló városokat. Most, a BFZ bekopog programsorozat keretében a muzsikusok a  pécsi művészeti szakközépiskola  fiatal zenésznövendékeit látogatják meg. A zenekari művészek egy csoportja pedig szétszéled a városban, és hol itt, hol ott rögtönzött koncertet ad a járókelőknek.

Finghin Collins
Finghin Collins

A gyerekeknek szóló Brundibár operát nem most adják elő első alkalommal a Fesztiválzenekar muzsikusai és a Budapesti Énekes Iskola növendékei. Hans Krása operája számtalan budapesti iskolában sikert aratott már. A szívbemarkoló történet a terezini gettóban játszódik, a gonosz verklis és a védtelen, anyjukon segíteni akaró gyermekek történetét meséli el.  Szerzője és eredeti előadóinak többsége az auschwitzi gázkamrában fejezte be életét valamikor 1944 októberében. A gyermekopera Pécs után Kecskeméten és Budapesten, majd pedig Győrben kerül színpadra.

A felnőtteknek szóló esti zenekari koncertek Pécsett és Kecskeméten is a bécsi klasszikusokat idézik fel. A programban Haydn, Beethoven és Mozart művei. A szólista Írország egyik legkeresettebb zongoraművésze Finghin Collins, aki fiatal kora ellenére a Mozart zongoraversenyek avatott szakértőjének számít. A karmester Takács-Nagy Gábor lesz.