Benedek

"Kodály és kora - Kodály és köre"

2014.04.02. 19:25

Programkereső

A harmincöt éves Magyar Kodály Társaság jubileumi programsorozatának keretében a hatvan éves Marczibányi téri Kodály Iskola látja vendégül a Budapesti Monteverdi Kórust.

Az MKT az 1975-ben a II. Nemzetközi Kodály Szimpózium keretben Kecskeméten megalapított Nemzetközi Kodály Társaság hazai testvérszervezeteként alakult meg 1978-ban. Tevékenysége és célkitűzése Kodály Zoltán teljes szellemi hagyatékának ápolása és népszerűsítése, zeneműveinek, pedagógiai és tudományos munkásságának a lehető legszélesebb körű megismertetése.

Monteverdi Kórus
Monteverdi Kórus

A Budapesti Monteverdi Kórust a szervezet társelnöke Kollár Éva karnagy alapította 1972-ben. Az együttes, amely kamarakórusként kezdte működését, az évek során jelentősen megnőtt, így hangzása és repertoárja is megváltozott. A kórus ma az európai reneszánsz "a cappella" művei mellett szívesen vállalkozik a barokk, a bécsi klasszicizmus és a romantika kórusműveinek, zenekari kíséretes oratóriumainak előadására, de énekel kortárs műveket is. Számos magyar és külföldi zeneszerző művének bemutatója fűződik nevéhez.

Április 5-én 15 órai kezdettel a Marczibányi téri Kodály Iskola Junior Príma díjas Leánykarával adnak közös koncertet az iskola Kodály Kamaratermében. A hangverseny vendégei Daróci Bárdos Tamás és Tóth Péter zeneszerzők lesznek.