Sándor, Ede

Europa Cantat - Pécsett

2014.04.25. 09:09

Programkereső

A háromévente megrendezett Europa Cantat Fesztivál 1988 után ismételten Magyarországon, ezúttal is Pécsett várja a kórusénekeseket 2015. július 24. és augusztus 2. között.

Az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat (European Choral Association - Europa Cantat) több kórusszervezet egyesítésével, 2011 januárjában jött létre. Az Europa Cantat név jelenleg kb. 20 millió kóruszenével foglalkozó ember számára ismert. A cél, hogy ez a kör bővüljön, és a kóruséneklés szeretete a világ minél több országába eljusson, egy olyan közösséget létrehozva, amely a kóruszene által kovácsolódik össze. A háromévente megrendezett Europa Cantat Fesztivál 1988 után ismételten Magyarországon, ezúttal is Pécsett várja a kórusénekeseket 2015. július 24. és augusztus 2. között. A magyar kórusélet számára ez kimagasló esemény, hiszen a világ számos országából utaznak ide a szakma meghatározó külföldi karnagyai, kórusai, ezzel együtt a kórustagok számára is remek perspektívát jelent más kultúrák megismerése, a tapasztalatcsere és személyes, későbbi szakmai előmenetelüket segítő kapcsolatok kialakítása.

A 2015-ös, 19. Europa Cantat-fesztivált a kórusszövetség a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-vel és a KÓTA - a Magyar Kórusok és Zenekarok Egyesületével együtt szervezi. A fesztivál alkalomról alkalomra több ezer kórusénekest, karvezetőt, zeneszerzőt, zenepedagógust vonz az adott városba, így remélhetőleg 2015-ben Pécsre is, ahol 1988 után másodszor találkozhatnak egymással az érdeklődők. Több zenei műhely kínálatából választhatnak a résztvevők, így mindenki a maga adottságainak, érdeklődésének megfelelő repertoárról, próbatechnikai és zenepedagógiai koncepcióról szerezhet bővebb információt.

A fesztivál aktuális információiról, a jelentkezés feltételeiről az érdeklődők a pécsi Europa Cantat folyamatosan frissülő weboldalán kaphatnak bővebb tájékoztatást.