György

Finisben a Kodály Filharmónia idei ifjúsági programja

2014.04.28. 23:02

Programkereső

Összesen mintegy tizenegyezer diák vesz részt az évad ifjúsági koncertjein, amelyekből még két műsor van hátra. A kisebbek Mozart legismertebb műveivel ismerkedhetnek április 29-én és május 5-én, míg a nagyobbak Dvořák Újvilág-szimfóniájának hangjaival tehetnek zenés utazást május 20-án és 21-én.

 Ebben az évadban jelentkezett először korosztályos bontásban a Kodály Filharmónia ifjúsági programja. Új szellemben, az eddigiekhez képest színesebb repertoárral igyekezett a két együttes, a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok segíteni a fiatalokat a komolyzene felfedezésében. Külön műsorfolyam várta a 6-12 éves korosztályt, és külön programot kaptak a felső tagozatosok, valamint a gimnazisták. Az ifjúsági sorozat mindkét korosztályban 13 koncertből áll. Az alsó tagozatosok programja 2013. október 7-én kezdődött és 2014. május 5-én ér véget, a 12 év feletti fiataloké november 5-étől május 21-éig tart.

A Kodály Filharmonikusok ifjúsági koncertjén
A Kodály Filharmonikusok ifjúsági koncertjén

A kisebbek először Ránki György: Két borsökröcskéjével tettek mesés barangolást a hangszerek világában, utána játékos, zenés-verses megemlékezés következett Weöres Sándor születésének 100. évfordulójáról, megismerkedtek a népdal-feldolgozások világával és a gyermekek kedvenc hangszerével, a fuvolával is, méghozzá Albrecht Donát versenygyőztes fiatal művész segítségével. Ezt a tartalmas programot zárja most le igazán „ütős" csattanóval a két népszerű Mozart-darab, a zenei változatosságban bővelkedő Prágai szimfónia és a könnyed játékosságú Kis éji zene a Kodály Filharmonikusok előadásában.

A legnagyobb kompozíciók alkották a gerincét a felső tagozatosoknak és gimnazistáknak szóló koncerteknek: Beethoven „Sors-" szimfóniája kopogtatott be elsőként a Kodály Filharmonikusok ajtaján, majd a barokk zene egyik csúcspontja, Bach Magnificatja következett. Ezután Kodály: Galántai táncok és Bartók: Román népi táncok című műveinek segítségével tanulmányozhatták a fiatalok, hogyan „nemesíthető" a folklór komolyzenei koncertanyaggá. A nagyobb diákok május végén Dvořák „Újvilág-" szimfóniájával tehetnek zenés utazást, és ezzel zárják az idei évad hangversenyprogramját.