Gábor, Karina, Ders

Új vezetőt keresnek a Berlini Filharmonikusok

2014.04.29. 21:58

Programkereső

Jelenlegi vezető karmesterük, a 2018-ban távozó angol Simon Rattle utódját keresik a Berlini Filharmonikusok.

A zenekari gyűléseken már a lehetséges neveket fontolgatják, és arról is folynak az egyeztetések, hogy a jövőben milyen irányt kövessen az együttes - mondta Peter Riegelbauer igazgató a zenekar berlini sajtótájékoztatóján, hozzátéve: az új dirigens kiválasztásáról időben tájékoztatják majd a közvéleményt.

Sir Simon Rattle
Sir Simon Rattle

Egyelőre mindenesetre a zenekart 2002 óta dirigáló Sir Simon Rattle vezetésével folytatódnak a koncertek. A 2014/15-ös szezonban a Berlini Filharmonikusok összesen 129 hangversenyt adnak. A londoni és New York-i vendégszereplések mellett, a vasfüggöny lebontásának 25. évfordulója alkalmából fellépnek Halléban, Varsóban, Prágában és Budapesten is. A Művészetek Palotájában november 14-én adandó koncertjükön Kurtág György Grabstein für Stephan című művét, valamint Beethoven 9. szimfóniáját adják elő Simon Rattle vezényletével.

A zenekar vezetői azt is bejelentették, hogy saját lemezkiadót alapítanak Berliner Philharmoniker Recordings néven. Elsősorban szimfonikus művek kiadását tervezik CD-n és DVD-n, felütésként Robert Schumann négy szimfóniája kerül korongra Simon Rattle vezényletével.

Az interneten is igen aktív a zenekar: „digitális koncerttermüket" az elmúlt 12 hónapban 1,7 millióan látogatták meg. Az érdeklődők élőben követhetik az együttes hangversenyeit vagy böngészhetnek az archívumban.