Béla

Yesim Alkaya Yener három koncerten

2014.04.29. 23:15

Programkereső

A török zongorista a bolgár hegedűművésszel, Krassimira Jeliazkova-Jones-zal lép fel a Régi Zeneakadémián, Kecskeméten és Szegeden.

Yeşim Alkaya Yener az ankarai Állami Konzervatóriumban a különleges tehetségek osztályában tanult, majd 18 évesen az Egyesült Államokbeli Eastman School of Music-ban Rebecca Penneys növendékeként folytatta tanulmányait. Húszévesen Oroszországban T. Davidovics Gutman és Svetlana Bogino, majd Olaszországban Konstantin Bogino osztályában tanult tovább. 1991-1995 között a Cleveland Institute of Music-ban Vivian Weilerstein növendéke volt. A Murray Dranoff nemzetközi kétzongorás verseny díjazottja, az Omta Grave zongoraverseny első díjasa. Gyakran lép fel zenekarral, a legjelentősebb karmesterekkel, mint Daniel Barenboim, Louise Lane, Wayne Jeffrey és Carl Topilow. Hangversenyezett az Egyesült Államokban, Európában és Jordániában. Gyakran vesz részt zongoraversenyek zsűrijében Chicagóban és Isztambulban. 2004-ben tért vissza Törökországba, ahol az ankarai Hacettepe Egyetem professzora és a zongora tanszék vezetője. 2010-ben nemzetközi Chopin-, 2011-ben Liszt-fesztivált rendezett a zeneszerzők 200 éves jubileuma alkalmából.

Yeşim Alkaya Yener és Krassimira Jeliazkova-Jones
Yeşim Alkaya Yener és Krassimira Jeliazkova-Jones

Partnere, Krassimira Jeliazkova-Jones Szófiában született, zenei tanulmányait is itt végezte Dora Ivanova osztályában. Ezt követően Franco Gulli, Igor Bezrodni, Karen Arutunyan mesterkurzusain tökéletesítette tudását. Európa országain kívül koncertezett Egyiptomban mint szólista, kamarazenész és zenekari muzsikus. 1998-2000 között a moszkvai Állami Akadémiai Szimfonikus Zenekar második koncertmestere volt, majd Belgiumban működött több kamaraegyüttes vezetőjeként. 2003-2008 között Ankarában élt, ahol a tanítás mellett a Bilkent Szimfonikus Zenekarral, illetve szólistaként koncertezett. Itt megkapta a „legjobb hangszeres művész" díját. 2008 és 2012 között Varsóban élt, ahol vonósnégyest alapított. Jelenleg Berlinben dolgozik, szólistaként és kamaramuzsikusként lép fel.

Május 3-án délelőtt 11-kor a Régi Zeneakadémián, 4-én Kecskeméten, a Kodály Intézetben lépnek fel (itt Rajk Judit is közreműködik), 6-án este 6-kor pedig a Szegedi Tudományegyetem dísztermében adnak hangversenyt Schubert, Liszt, Brahms, Saygun, Vladigarov, Vecsey, Bloch, Andrzejowski, valamint Kodály műveiből.