Benedek

Rendhagyó San Franciscó-i csellókvartett látogat Magyarországra

2014.05.01. 12:35

Programkereső

Egy popzenét és klasszikus műfajokat ötvöző San Franciscó-i csellókvartett látogat Magyarországra május 4. és 10. között a budapesti amerikai nagykövetség szervezésében.

A Cello Street nevű formáció Matt Alber Grammy-díjas énekessel érkezik, és két ingyenes koncertet is ad: május 5-én a fővárosi Vakok Általános Iskolájában, majd május 8-án a veszprémi Hangvillában.

Jónás Vera
Jónás Vera

A koncertek mellett magyar együttesekkel is együttműködnek, valamint elkészítenek egy videofelvételt Jónás Verával. Az énekesnőt 2012 őszén beválogatták harminckét fiatal zenész közé, akik részt vehettek az amerikai külügyminisztérium által támogatott OneBeat programban. A program keretében kéthetes floridai műhelymunkát követően tizenhat állomásos turnéra indultak az Egyesült Államok keleti partvidékén, a sorozatot nagy sikerű koncert zárta New Yorkban.

A Cello Street mesterkurzusokat, műhelyfoglalkozásokat is tart a Bartók Béla Konzervatóriumban és a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában. Ittlétük során emellett foglalkoznak hátrányos helyzetű diákokkal is: két napot töltenek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ roma fiataljaival, és a hangszer csodálatos világát közelebb hozzák a Vakok Általános Iskolájának tanulóihoz is.

A San Franciscó-i Cello Street két éve varázsolja el a nézőket a város utcáin és koncerttermeiben a pop és klasszikus műfajok vegyítésével. Számos zenei együttműködésben is részt vesznek, a közelmúltban például a Grammy-díjas énekessel és zeneszerzővel, Matt Alberrel dolgoztak együtt.

Magyarországi látogatásuk a budapesti amerikai nagykövetség, az amerikai külügyminisztérium oktatási és kulturális osztálya, valamint az American Voices nevű kulturális nonprofit szervezet támogatásával és szervezésében valósul meg.