Sándor, Ede

Bihari János és Lavotta János emlékezete

2014.05.02. 14:05

Programkereső

250 éve született a nemzeti romantika zeneszerző és hegedűművész párosa. Az ő emlékük előtt tiszteleg az Óbudai Társaskör legközelebbi, május 12-i koncertje.

"Tállyán a "Fekete Sas" nevű vendéglőben tartottak neves bálokat, és 1809-ben itt történt meg az a híres eset, hogy Bihari János a prímáskirály Lavotta elé térdelt, úgy kérte, játssza el legfrissebb szerzeményeit. Lavotta így felelt: " - én, aki királyok előtt szoktam játszani?" Pedig nem játszott ő királyok előtt! A fáma szerint addig nem vette elő hegedűjét, amíg Horváth János patikus, legjobb barátja, elé nem állított egy palack "pókhálós" tállyai aszút..."

Bihari János és Lavotta János
Bihari János és Lavotta János

Az Erkel Ferenc Kamarazenekar 1985-ben alakult a Bartók Béla Konzervatórium első éves hallgatóinak baráti társaságából. A frissen alakult együttes tanítómestere és művészeti vezetője Áldor Lili, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hegedűse volt. A koncertmester kezdettől fogva Lesták Bedő Eszter. A magyar zenei életbe 1992-ben robbantak be, amikor Leonidas Kavakos első budapesti koncertjén Mendelssohn hegedűversenyét és kettős-versenyét - Nagy Péter zongoraszólamával - karmester nélkül adták elő. A zenekar repertoárja a kora barokktól a 21. századi zenéig minden - koncerttermekben általában felhangzó - művet magába foglal. Elhangzanak Bihari, Brahms, Csermák, Erkel, Lavotta és Rózsavölgyi művei.