Konrád, Tivadar

Bélyegen a Kodály Filharmónia együttesei

2014.05.05. 08:26

Programkereső

Mostantól bélyegen is szerepelnek a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus. A Magyar Posta által kibocsátotta QR-kóddal is ellátott személyes bélyegeket először a HUNFILA 2014 DEBRECEN Nemzetközi Bélyegkiállításon mutatták be.

A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége szervezésében lezajlott HUNFILA 2014-es filatéliai seregszemlének a debreceni Kölcsey Központ adott otthont. A gyűjtők több mint hatszáz kiállítási keretoldalon mutatták be féltve őrzött kincseiket, a kiállítás ideje alatt szakmai előadásokat, gyerekeknek filatéliai vetélkedőket tartottak, valamint több bélyegkereskedő, illetve alkalmi postahivatal várja itt a látogatókat. Ezen a rangos szakmai rendezvényen találkozhattak először az érdeklődők a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus személyes bélyegeivel, amelyen egy QR-kód is található. A kód segítségével az interneten meghallgathatók a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok felvételei. A kollekcióban az elmúlt egy év meghatározó koncertjeiből kapnak ízelítőt a kíváncsiak, illetve a két együttes honlapjára mutató linket is megtalálhatják.

Bélyeg Kodály filharmonikusok
Bélyeg Kodály filharmonikusok

Az úgynevezett megszemélyesített, vagy személyes bélyegek azt a célt szolgálják, hogy a 21. század emberéhez közelebb vigyék a bélyeget, mint komplex információforrást. 1999-ben, egy melbourne-i világkiállításon az ausztrál posta mutatott be először személyes bélyeget. Magyarországon 2004-től használatos ez a bélyegtípus, a Magyar Posta elsősorban azért jelentet meg ilyen bélyegeket, mert az okostelefon-alkalmazások és a világháló segítségével kiválóan alkalmasak arra, hogy a napjainkban már kevés papíralapú levelezést folytató, fiatalabb generációkhoz juttassanak el információkat és üzeneteket. A Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus személyes bélyegei a postahivatalokban vásárolhatók meg.