Konrád

Európa találkozóhelye

2014.05.06. 12:31

Programkereső

"A szomszéd lakása" c. rendezvénysorozat május 16-i nyitóestjén a bécsi Schlossorchester Schönbrunn ad egyedülálló koncertet, amelynek mottója: "Ausztria – Európa találkozóhelye".

Ausztria zenetörténetében a legkülönfélébb európai kultúrák hatásait fedezhetjük fel. A legnagyobb zenei zseni nagyszerűen példázza ezt a különleges zenei hagyományt: Wolfgang Amadeus Mozart Salzburgban született és már gyermekként megismerkedett az olasz zenekultúrával, tökéletesítette klasszikus darabjait, majd európai „koncertturnéra" indult, amelynek állomásait ma felkereshetjük az „Európai Mozart-út" nyomvonalát követve. Mozart és Haydn klasszikus stílusa azért is válhatott nemzetközi zenei stílussá, mert a nyomdaipar ekkoriban indult gyors fejlődésnek. Béccsel a középpontjában a soknemzetiségű Ausztria a kultúrák egyedülálló olvasztótégelyeként funkcionált.

A múlt kimagasló osztrák zeneszerzőinek befolyása ma ismét érezteti hatását: az ország a világ legkülönbözőbb tájairól érkező zenebarátok kedvelt találkozóhelyének számít, akik fesztiválokat, múzeumokat látogatnak, valamint felkeresik a nagy komponisták életének helyszíneit, hogy tovább mélyítsék zenei tudásukat.

Schönbrunn Orchester
Schönbrunn Orchester

A különféle kulturális befolyások nagyszerű táptalajként szolgáltak az olyan zenei csúcsteljesítményekhez, mint például a keringődallamok, amelyek az 1814/1815-ös bécsi kongresszus előtt íródtak. A bécsi keringő a legrégebbi polgári társastáncnak számít és lehet, hogy Bécs ennek a táncnak köszönhetően kerülte el a forradalmat. A mendemonda szerint a bécsi keringő miatt a kongresszus is elhúzódott. Charles Joseph de Ligne diplomata a következőképpen fogalmazott: „A kongresszus táncol, de nem jut előrébb." Ausztria a felszabadult, könnyed életmód szinonimájává vált.

A Schönbrunni Kastélyzenekar rendkívül sokszínű együttes, amely mindig nyitott az igényes, új kezdeményezések iránt. Így jöhetett létre az a különleges koncert is, amelynek mottója „Ausztria - Európa találkozóhelye". A rendhagyó, egyszeri előadást „A szomszéd lakása" című rendezvénysorozat keretén belül hallgathatják meg az érdeklődők, 2014. május 16-án. A zártkörű koncerten nyolc zenész játékát élvezheti a közönség, akik ugyan Ausztriában élik mindennapjaikat, de Európa legkülönbözőbb pontjairól származnak. A repertoárban pedig olyan elismert nemzetközi zeneszerzők műveit találhatjuk, akiket alkotói munkásságuk köt Ausztriához.

Kérdésünk: Mi (ki) a közös pont Mozart, Schubert és Liszt életében?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a május 16-i zártkörű koncertre.