József, Bánk

Mindent vitt a Vass Lajos Kamarakórus

2014.05.07. 11:19

Programkereső

Néhány napja tért haza a harmincegy fős csapat az április 30. és május 4. között megrendezett XII. Velencei Nemzetközi Kórusverseny és Fesztiválról, ahol hat különböző kategóriában tizenöt együttes tette próbára a nemzetközi zsűri ítélőképességét.

"Mintha az almát hasonlítgatták volna a körtével" - véli Somos Csaba, a Vass Lajos Kamarakórus (VLKK) Liszt-díjas alapítókarnagya. - "Hiszen a nagydíjért folyó küzdelemben például egy igazi, vérbő hangzású bosnyák kórus szakrális zenéje, egy kristálytiszta, impozáns megjelenésű thaiföldi kamarakórus előadása és a drámai hatású magyar zeneszerzők remekművei közül kellett választaniuk."

Vass Lajos Kamarakórus
Vass Lajos Kamarakórus

A több helyszínen, több napon keresztül, versenyen kívüli koncertekkel tarkított nemzetközi próbatételről a VLKK elhozta a kamarakórus kategória első díját, a kötelező mű legjobb előadásáért járó díjat, valamint az öt legmagasabb pontszámot kapó kórus között - külön koncert keretében megtartott - verseny és így az egész rendezvény nagydíját. A magyar zene fergeteges fogadtatása okozta jó érzésekkel, értékes zsűritanácsokkal, kis olaszországi lazítással, vidám buszutazással és óriási lendülettel tért haza az együttes.