József, Bánk

Új típusú bérleteket kínál a Nemzeti Filharmonikusok

2014.05.08. 09:05

Programkereső

Szabadon összeállítható - minimum négy hangversenyt tartalmazó - bérleteket kínál a Nemzeti Filharmonikusok a 2014/15-ös évadra.

Mint Kovács Géza, a zenekar főigazgatója fogalmazott, a következő szezon nagy újdonsága, egyben bátor vállalkozás, hogy a zenekedvelők a "pompázatos remekművek svédasztaláról" saját ízlésük szerint válogathatnak. Minél több koncertet választanak ki, annál nagyobb kedvezményben részesülnek - tette hozzá. A jövő szezon műsorát bemutató április 7-i budapesti sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy folytatják a Magyarországon még nem hallott vagy ritkán játszott művek bemutatását, ezzel is törlesztve a magyar zenei élet adósságait.

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán, az NFZ főzeneigazgatója beszámolt arról, hogy nemrég sikeres műtéten esett át Németországban, melynek eredményeképpen halkan bár, de tud beszélni. Gyenge hangja a zenekar tagjaitól a próbákon fokozott koncentrációt és teljes csendet követel meg - tette hozzá. Az új évadban a Richard Strauss-ciklus keretében a József-legendát láthatja a közönség november 12-én és 13-án, Juronics Tamás koreográfus és a Szegedi Kortárs balett közreműködésével. Ugyancsak bibliai történet ihlette Beethoven Krisztus az Olajfák hegyén című kantátáját, melyet Martonvásáron hallhatnak az érdeklődők, valamint Haydn Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című oratóriumát, mely a Zeneakadémián csendül majd fel. Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója Debussy korai kantátája, A tékozló fiú 2015 májusi előadását, valamint Schönberg Egy varsói menekült című kantátáját emelte ki a jövő szezon műsorából, melyet Mahler Feltámadás szimfóniájával együtt mutatnak be James Judd vendégkarmester dirigáláósával a Művészetek Palotájában december 8-án. A karigazgató beszélt a zenekar új, 8-12 éves gyermekeket és szüleiket megcélzó sorozatáról is, amelyben Meztelen igazságok címmel komoly témákat - halál, szerelem - dolgoznak fel a zene nyelvén. A sorozatból kiemelte a Benjamin Britten Holdfény királyság című művére alapozott interaktív koncertet, melyet november 30-án mutatnak be Philipp György rendezésében gyermekszínészekkel és a Nemzeti Énekkarral. Kuriózumnak ígérkezik J. S. Bach és Heitor Villa-Lobos, Brazília első számú zeneszerzője műveinek társítása a zenekar 2015. február 5-i koncertjén. A Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével megszólaló művekben szólistaként fellép a brazil Jean Louis Steuerman, aki Bach-előadóként is jeleskedik. Kovács Géza jelezte: idén nyáron is folytatódnak a martonvásári Beethoven-estek, akárcsak a szomszédos országos magyarok is lakta városaiban adott koncertjeik. Az idei spanyolországi és törökországi vendégszereplések után a zenekar június közepén Dél-Koreába és Japánba utazik, a szigetországban a nemrég újra Magyarországon járt világhírű japán karmester, Kobajasi Kenicsiro vezényletével is fellépnek.

Antal Mátyás
Antal Mátyás

Kovács Géza a zenekar pénzügyeiről szólva elmondta: költségvetési támogatásuk 2013-ban soha nem látott magasságba, 1 milliárd 875 millió forintra emelkedett. Idén ugyan 200 millió forinttal kevesebbet kaptak, de Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől még a választások előtt ígéretet kaptak arra, hogy a kieső pénzt más forrásokból előteremtik számukra. A zenekar főigazgatója kitért arra is, hogy marketingstratégiájukban kiemelt szerep jut a hűséges koncertlátogatóikat tömörítő, évtizedek óta sikeresen működő Baráti Körnek, valamint a tavaly alapított Pártoló Körnek; utóbbi tagjai számos exkluzív programon vehettek részt az elmúlt évadban. A Nemzeti Filharmonikusok egy sor kulturális társintézménnyel - Ludwig Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Iparművészeti Múzeum, Ferenczy Múzeum, Ybl Egyesület, Zeneakadémia - ápol partneri viszonyt, aminek köszönhetően az érdeklődők a koncertekhez illeszkedő tematikus tárlatvezetéseken, szalonbeszélgetéseken és intézmény-bejárásokon vehetnek részt. A társintézmények köre az új évadban tovább bővül majd - hangzott el a zenekar "otthonában", a Művészetek Palotájában.