Konrád

Új vezető a Miskolci szimfonikusok élére

2014.05.09. 14:55

Programkereső

Újra vezetőt keresnek a Miskolci Szimfonikus Zenekar élére, a 2013 júliusában megválasztott Horváth Ádám ügyvezetői munkaszerződése ugyanis közös megegyezéssel megszűnt.

A dokumentumban Kiss Gábor a kultúráért felelős alpolgármester leszögezte, hogy a városvezetés korábban egyértelműen megfogalmazta az elvárásait Horváth Ádámmal szemben. "Az országosan elismert zenekar szakmai munkájának továbbfejlesztése, a miskolciak igényeihez illeszkedő bérletek kidolgozása, teltházas hangversenyek szervezése, és a nyugodt, inspiráló művészi munka biztosítása szerepelt a célok között. Az ügyvezető igazgatónak a pályázatban megfogalmazott koncepcióját aprópénzre kellett volna váltani". Az alpolgármester Horváth Ádám munkaszerződésének megszüntetésével kapcsolatban azt írta: a zenekar körül kialakult feszültség azt a meggyőződést erősítette, hogy a városvezetés nem tud azonosulni az ügyvezetés gyakorlatával. Az egyik utolsó mozzanat az volt, hogy a Horváth Ádám által művészeti vezetőnek felkért - a zenekar nagy többségének támogatását is élvező - Hamar Zsolt visszalépett a szerződéskötés előtt. A nemzetközileg is elismert karmester és a menedzsment ugyanis nem tudta kialakítani a megfelelő együttműködést.

Miskolci Szimfonikus Zenekar
Miskolci Szimfonikus Zenekar

A Miskolci Szimfonikus Zenekar éppen 50 éves évfordulóját ünnepli. A városvezetés a jubiláló együttes iránt érzett felelőssége miatt döntött úgy, hogy kezdeményezi az ügyvezető Horváth Ádám szerződésének megszüntetését - sorolta a részleteket Kiss Gábor közleményében. A város közgyűlése április 8-án átmenetileg megbízta Szászné Pónuzs Krisztinát az együttes vezetésével és rendelkezett az új ügyvezetői pályázat kiírásáról. Kiss Gábor elárulta, hogy Gál Tamás karmesterrel indított el tárgyalásokat arról, vállalja el a zenekar művészeti irányítását. Gál Tamás országosan elismert szakember, többek között Hamar Zsolt tanára is volt. A város kulturális vezetése a szimfonikusok menedzsmentjének élére ügyvezetőként a Miskolci Operafesztiválnál és a zenekarnál tapasztalatokat szerzett helyi szakembert kíván megbízni - hangsúlyozta az alpolgármester. Emellett felkérték a zenekar korábbi időszakában vezető szerepet játszó Sir Lászlót és a város zenei életének további meghatározó személyiségeit, hogy szakmailag támogassák és segítsék a zenekar jövőképének újrahangolását.