Zita, Mariann

Brit sztárkarmester vezényli a Londoni Szimfonikusokat

2014.05.12. 13:59

Programkereső

Daniel Harding igen fiatalon lett a száztíz éve alapított, Valerij Gergijev vezette Londoni Szimfonikusok első vendégkarmestere. Május 22-én a Müpában Schubert befejezetlen opuszát, majd Mahler sodró lendületű, fiatalkori üdeségtől, humortól és frissességtől áthatott I. szimfóniáját dirigálja a szigetország világhírű nagyzenekara élén.

Daniel Harding még a harmincas éveiben jár, és a világ legrangosabb zenei együttesei hívják vendégdirigensnek, művészeti vezetőnek. Az 1975-ben született brit fiatalembert először Simon Rattle vette maga mellé asszisztensnek, majd a Berlini Filharmonikusok zeneigazgatója, Claudio Abbado. Ennél jobb ajánlólevél aligha szükséges a világhírhez. Harding huszonegy évesen vezényelte először a patinás német zenekart, és a BBC Proms történetének legfiatalabbjaként lépett fel a Royal Albert Hall 5500 fős közönsége előtt. Szédítő adatok ezek, főleg ha hozzávesszük, hogy Harding állítólag sosem tanulta a karmesterséget. A Manchester Unitednek szurkoló oxfordi muzsikus 2003 óta a Mahler Kamarazenekar vezetője, ma már örökös karmestere - velük járt Budapesten 2009-ben -, a Svéd Rádió Zenekarának első karmestere volt 2007 és 2012 között, s Riccardo Muti helyett 2005-ben ő vezényelte a milánói Scala évadnyitó előadását, amelyet azóta számos nagy sikerű operaprodukció követett, nemcsak Milánóban, hanem például a Salzburgi Ünnepi Játékokon is, a Bécsi Filharmonikusokkal.

Daniel Harding
Daniel Harding

A budapesti koncert műsora azért is jelentőségteljes, mert mind a karmester, mind a brit zenekar repertoárján kiemelkedő szerepet foglal el Mahler. A szerző I. szimfóniájának ráadásul - igaz, akkor még az eredeti, öttételes változatban - a magyar fővárosban volt a premierje, Mahler vezényletével. Azt est első felében a zenetörténet egyik legfontosabb befejezetlen műve, Schubert romantikusan dallamteli VIII. szimfóniája csendül fel. A figyelemre méltó alkotás egyik legfőbb hazai popkulturális vonatkozása, hogy nyitódallamát a Hupikék törpikék című rajfilmsorozat gonosz mágusának motívumaként több generáció is jól ismeri.