Gábor, Karina, Ders

Hiánypótló monográfia jelent meg Brahmsról

2014.05.14. 11:40

Programkereső

Dietrich Fischer-Dieskau, a világhírű baritonista Brahms monográfiájának magyar kiadása Várbíró Judit gondozásában jelent meg. A Holnap Kiadó által kiadott kötetet hétfőn mutatták be a Pesti Vigadóban Bősze Ádám vezetésével.

A Johannes Brahms - Élet és dalok című munkájában Fischer-Dieskau saját előadói tapasztalatára és a korabeli dokumentumokra egyaránt támaszkodik. A könyv életrajz és műelemzés sajátos ötvözete, amely elsősorban Brahms vokális művein keresztül világítja meg a komponista személyiségét - magyarázta a könyv szakmai szerkesztője, Várbíró Judit. "Brahms zárkózott, lelkileg magányos ember volt, de vokális művein keresztül valamennyire mégis beléláthatunk személyiségébe. Lelki alkatából fakadt az is, hogy rengeteg művét évekig dajkálta, többször átírta vagy kidobta. A szerző nagyszerűen követi a zeneszerző személyiségfejlődését" - fejtette ki a szerkesztő.

A többek között fotókkal és kéziratrészletekkel illusztrált kötet kidomborítja Brahms életútjának és zenéjének számos magyar vonatkozását is: kitér Liszttel, Reményi Ede hegedűművésszel és Joachim József hegedűművész-zeneszerzővel való barátságára éppúgy, mint magyarországi fellépéseire és az őt ért magyar zenei hatásokra - hangzott el a könyvbemutatón, amelyen Berecz Mihály zongorakísérete mellett Szutrély Katalin énekesnő néhány Brahms-művet is előadott.

Johannes Brahms - Élet és dalok
Johannes Brahms - Élet és dalok

Várbíró Judit kiemelte: a legismertebb példán, a Magyar táncokon kívül Brahms más művein - így kamarazenei alkotásaiban, dalciklusaiban vagy a Szerelmi dalkeringők sorozat egyes tételeiben - is kimutatható a magyar zenei hatás, de éppígy merített a szerb, a szlovák és a cseh népzenéből is a zeneszerző. A német komponista, aki egyúttal virtuóz zongorista is volt, 1867 és 1891 között összesen huszonnégyszer lépett fel Budapesten, de koncertezett Pozsonyban, Kassán, Kolozsváron és Marosvásárhelyen is. A Pesti Vigadóban 1881. november 9-én mutatták be a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Erkel Sándor vezényletével a II. B-dúr zongoraversenyt; a zongoraszólót maga Brahms játszotta. A Tragikus nyitány, a II. és a III. szimfónia ősbemutatóját magyar származású barátja, Richter János vezényelte.

A könyvbemutatót vezető Bősze Ádám zenetörténész kiemelte, mennyire hiánypótló ez a kötet a szegényes magyar zenei könyvkiadásban. Mint felidézte, Molnár Antal 1950-es években megjelent monográfiája, majd Ludwik Erhardt 1970-es évek végén kiadott Brahms-könyve óta nem jelent meg magyarul új könyv a német zeneszerzőről.

Milkovich Eszter, a Holnap Kiadó igazgatója elmondta, hogy két zenei sorozatot is kínálnak: az egyik kortárs magyar komponistákat (Durkó Zsolt, Szőllősy András, Kurtág György) vonultat fel, a másikban pedig világhírű előadók, így Szvjatoszlav Richter, Glenn Gould és Ilosfalvy Róbert világát bemutató kötetek jelennek meg. Ez utóbbihoz tartozik Dietrich Fischer-Dieskau Brahms-kötete is, amelyet várhatóan még ebben az évben egy Yehudi Menuhinnal foglalkozó monográfia követ.