Benedek

Három fesztivál és egy új bérlet a Filharmónia Magyarországtól

2014.05.15. 16:05

Programkereső

Az OrgonaPont Fesztivál, a Régi Zenei Napok, valamint a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál várja nyáron az érdeklődőket. A Filharmónia eddigi bérletein kívül ősztől egy új programsorozat is indul Unikum címen.

2014. június 1-én a Filharmónia Magyarország első ízben rendezi meg az Országos OrgonaPont Fesztivált, amelynek középpontjában a hangszerek királynője, az orgona áll. Ezen a napon mindenki az orgonáról beszél, megszólalnak rég nem hallott és ismert hangszerek egyaránt. A különleges, akár egész zenekart helyettesítő instrumentumon át a rá íródott művek is fókuszba kerülnek. A fesztivál négy fő koncertje Harkán, Budapesten, Debrecenben és Pécsett kerül megrendezésre. A fesztivál honlapján, folyamatosan jelentkeznek további koncertekkel az orgonisták, így például Pannonhalma és Kecskemét is részt vesz az eseményen. Az ezt megelőző héten egy meglepő helyszínként a WestEnd City Centerben is lesz mini orgonakoncert naponta négyszer május 26-31. között. Emellett a fesztivál kiállításán a bevásárlóközpontban az aquincumi víziorgonát is megcsodálhatják az arra járók.

Eötvös Péter
Eötvös Péter

A Filharmónia Magyarország második nyári fesztiválja a Régi Zenei Napok, amelyre idén június 21-28. között kerül majd sor Fertődön. Hazánk első és máig legrangosabb, harmincadik alkalommal megrendezett historikus zenei fesztiválját abban az Eszterházy kastélyban tartják meg, ahol Joseph Haydn is húsz évig élt és alkotott. Neves, szakmailag elismert külföldi előadóművész-professzorok, így Nancy Argenta, Ingrid Attrot, Dmitrij Szinkovszkij és Széll Rita várják mesterkurzusaikkal a világ minden tájáról érkező zenészeket, a régi zene megszállottjait. Emellett rangos koncertek, programok tarkítják a fesztivált, a fellépők közt szerepel például Vashegyi György, vagy a Concerto Armonico. A nyitó és záró hétvégén gyermekprogramok várják az odalátogatókat: a szervezők mesével, kobozzal, dudával, hegedűvel, és egy kis tánccal csalogatnak a felújított kastély gyönyörű termeibe és fantasztikus parkjába.

Fertőd
Fertőd

Július 11-19. között Szombathelyen rendezik a Nemzetközi Bartók Fesztivált, amely a közel fél évszázados történetű Bartók Szeminárium programját gazdagítja immár harminc éve. A kerek évforduló megünneplését a fesztivál történetének egyik legmeghatározóbb és külföldön is az egyik legmagasabb presztízsű magyar komponista, a hetvenéves Eötvös Péter születésnapjával kapcsolják össze a szervezők. A hagyományokhoz híven Bartók életműve adja a fesztivál vázát, a "Bartók-Új zene" mottónak megfelelően pedig új kortárs kompozíciók hangzanak majd el. Eötvös Péternek két fontos zenekari darabját, a DoReMi hegedűversenyt és a The gliding of the eagle in the skies c. művet (ez utóbbit magyarországi bemutatóként) tűzik műsorra, de előadásra kerül a szerző különleges kamaraoperája, a Harakiri, kamaradarabjai (Cadenza, Two Poems to Polly, Dervistánc stb.) is, illetve levetítik a Paradise reloaded (Lilith) c. opera filmfelvételét. Július 15-én nemzetközi zenetudományi konferenciára kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének "Lendület" Kutatócsoportjával közös szervezésben Eötvös Péter életművéről, valamint a jubiláló szerző vezeti idén a szeminárium zeneszerzés mesterkurzusát.

Aki egyetlen bérletet választ, annak mindenképp érdemes Unikum bérletet váltania, hiszen fantasztikus hazai és külföldi előadókat hallhat, miközben élvezheti a Zeneakadémia akusztikáját, új oldaláról ismerheti meg az Erkel Színházat, valamint meghallgathatja a Mátyás templom frissen felújított, közönség előtti játszóasztallal ellátott orgonáját. A négy koncert fellépői közt megtaláljuk Martin Bakert, a Westminster orgonaművészét, Mihail Pletnyovot, Baráti Kristófot, Kocsis Zoltánt, Perényi Miklóst és Vásáry Tamást is. Az Unikum bérlet programjában - zenei különlegességektől az ismert dallamokig - minden zenerajongó megtalálhatja a neki tetsző koncertet.