Csilla, Noémi

Tizéves a bukaresti Magyar Zene Fesztivál

2014.05.15. 09:43

Programkereső

A Balassi Intézet bukaresti központja által 2005-ben alapított és a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemmel együttműködésével megvalósuló fesztiválon az elmúlt tíz évben csaknem kétszáz fiatal előadóművész vett részt. A versenyzők idén május 13. és 16. között tizenöten lépnek a zsűri elé.

A sajtótájékoztatón a fesztivál érdemei között kiemelte Kósa András László, a bukaresti intézet igazgatója, hogy a magyar zeneszerzők művei bekerülnek fiatal román zenészek repertoárjába. Kiemelte: indultak már bolgár, szerb művészek is a versenyen, sőt, az utóbbi időben egyre több moldovai versenyző jelentkezett, akik közül a legtehetségesebbek koncertlehetőséget nyernek külföldön, rendszerint a Balassi Intézet hálózatában. Az igazgató megköszönte a partnerintézmények közreműködését, és felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel is együttműködnek, így a harmadik díjazott a Zeneakadémián adhat egy koncertet.

Balassi intézet
Balassi intézet

Tóth István, a fesztivál alapítója, egyben az egyik zsűritag örömét fejezte ki, hogy a fesztiválnak sikerült fennmaradnia, és megköszönte a Balassi Intézet bukaresti központja valamennyi igazgatójának, hogy támogatták ezt a rendezvényt. Mivel a fesztivál szabályzata 2005 óta változatlan, a résztvevőknek 20-25 perces műsort kell bemutatniuk, aminek egyharmadát magyar zeneszerzők műveiből kell összeállítaniuk. Hozzátette: nemcsak a külföldön jól ismert magyar zeneszerzők, mint például Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán életművéből válogatnak a résztvevők, hanem többek között Erkel Ferenc, Ligeti György, Selmeczi György, Vermesy Péter és Farkas Ferenc művei is elhangzottak az elmúlt tíz évben. A versenyen hangszeres előadóművészek és énekesek egyaránt részt vehetnek. A sajtótájékoztatón jelen volt Ana-Cristina Silvestru fiatal román zongorista, az első Magyar Zene Fesztivál győztese, akinek - saját bevallása szerint - nemzetközi pályafutásában meghatározó szerepet játszott ez a verseny. Akkor egy párizsi koncertlehetőséget nyert, ahol felfigyeltek rá, és ezt követően számos európai városba kapott meghívást. Idén fellép például a Gstaad-i Yehudi Menuhin Fesztiválon.