Konrád

Utunk a János-passióhoz

2014.05.15. 15:30

Programkereső

Játsszon Fidelióval és legyen ott Ön is az Óbudai Társaskör május 19-i koncertjén.

J. S. Bach alakja, munkája, zenéjének századokon átívelő üzenete a Qaartsiluni Ensemble tevékenységének egyik legfőbb mércéje. Ez a hangverseny - vagy kifejezőbben: concursus vocalis - ennek a kapcsolódásnak a fokozatairól, illetve J. S. Bach zenéjének a mába-szövöttségéről mesél.

Óbudai Társaskör
Óbudai Társaskör

Johann Sebastian Bach zenéjét élőnek tartjuk ma, bár ez különös módon nem minden korban volt így. Halála után több mint 150 év telt el, mire műve visszavonhatatlanul a szakma és a közönség zenei világának része lett. Ezért idézzük föl legjelentősebb utódjának, fiának, Carl Philipp Emanuel Bachnak hangjait is, aki a rokokó világában sokáig talán egyetlenként őrizte még apja zenéjének szellemét.

Hogy mennyire nekünk szól ez a zene, bizonyítja ezen az estén két mai darab, egy élő, és egy nemrég elhunyt nagy kortársunk munkája, át- és átitatva a nagy mintakép régi-új, ma különösen aktuális képeivel. Az este ugyanakkor egy állomás, amelyben együttesünkhöz csatlakoznak olyan művészek, akikkel együtt különlegesen nagyot álmodunk: a János-passió hosszú ideje érlelt megszólaltatását.  

Kérdésünk: Hány éve született Carl Philipp Emanuel Bach?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a május 19-i koncertre aaz Óbudai Társaskörbe.

 

Sári József: Elidegenített idézetek

J. S. Bach: Ich folge dir - ária a János-passióból

C. Ph. E. Bach: Quartett in D, Wq 94

J. S. Bach: Betrachte meine Seele - arioso a János-passióból

 ***

Kagel: Rezitativarie für singende Cembalistin 

J. S. Bach: Ich habe genung - kantáta, BWV 82