Konrád

A fiatalokra koncentrál a Bartók Emlékház

2014.05.19. 11:00

Programkereső

Az internet adta lehetőségek jobb kiaknázását és a fiatalok megszólítását állította programja középpontjába a budapesti Bartók Béla Emlékház március 1-jével kinevezett új igazgatója, Király Csaba.

A Liszt-díjas zongora- és orgonaművész sajtótájékoztatón ismertette vezetői terveit a II. kerületi, Csalán úti emlékházban. Ezek között szerepel a honlap idegen, köztük ázsiai nyelvekre való lefordítása és a házban tartott hangversenyek élő online közvetítése - hangsúlyozta az informatikus múlttal is rendelkező muzsikus. Az ifjúság megszólítását gyerekprogramokkal, az iskolás korosztálynak szóló zenepedagógiai foglalkozásokkal, valamint a fiatal, pályakezdő előadóknak és zeneszerzőknek nyújtott bemutatkozási lehetőséggel kívánja elérni - mondta Király Csaba, aki Szirányi János tizenkét éves igazgatósága után vette át az emlékház vezetését.

Király Csaba
Király Csaba

Az őszi ifjúsági programok között lesz Földes Imre zenetudós előadássorozata A kékszakállú herceg váráról, valamint Gombos László zenetörténész sorozata Bartók és a gyermekek címmel. Bartók népzenei örökségének ápolására népdaléneklési versenyt rendeznek a komponista által gyűjtött népdalokból, valamint egész napos népzenei találkozót is tartanak majd, amelyen a hangszeres előadóknak is fontos szerepet szánnak. A fiatal művészeket mesterkurzusokkal és a "fiatal művészek pódiumával" várják. Arra is bátorítják az ifjú muzsikusokat, hogy akár diplomakoncertjüket is rendezzék az emlékházban. A fiatal zeneszerzők szerzői esteket adhatnak - így ősbemutatók is elhangozhatnak. Király Csaba tovább bővítené az elődje által kiépített kapcsolatokat. "A Bartók Rádióval együttműködési megállapodást szeretnék kötni, mely magában foglalná a koncertek felvételeit és közvetítését is. A Zeneakadémia rektorával, Vigh Andreával is beszéltem, és nagyon támogatóan állt a terveinkhez. Felmerült például kihelyezett órák tartása" - ecsetelte a muzsikus, aki tervei ismertetése előtt néhány rövid Bartók-darabot is elzongorázott.

Bartók Emlékház
Bartók Emlékház

Jövőre lesz a zeneszerző halálának 70. évfordulója, amelyről méltó módon szeretnének megemlékezni - hangsúlyozta. A 2015-ös tervek közé tartozik Kubínyi Tamás Bartók-kutató előadássorozata a zeneszerzőről, elsősorban az ifjúsághoz szólva. Ugyancsak a tervek között szerepel egy nagy magyar zongoristákat felvonultató egész éves sorozat, a meghívottak listája "a fiatal, befutott zongoristáktól egészen Kocsis Zoltánig terjedne" - fogalmazott Király Csaba, aki egy nemzetközi zenei verseny tervét is dédelgeti. Bartók Béla 1932-től 1940-ig lakott a Csalán úti épületben.

Bartók egykor bérelt otthonát, a Főváros 1981-ben építette át Emlékházzá, ifjabb Bartók Béla anyagi hozzájárulásával. Halála után 2 évvel, 1996-ban, Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja, kezdeményezte az Emlékház felújítását, illetve bővítését. A jogörökös 2006-ban kapott lehetőséget arra, hogy a felújítási és kiállítótér bővítési munkákat, saját költségén és saját kivitelezésben elkészíttesse és természetbeni adományként átadja. A rekonstrukció során a ház csaknem teljesen visszanyerte hajdani állapotát, és lehetőség nyílt arra, hogy Bartók Béla eredetileg is e házban lévő bútorai és tárgyai kiállíthatók legyenek az által, hogy a jogörökös kibővítette a tulajdonában lévő hagyatékból az Emlékházban ingyenesen letétbe helyezett részt, így a tárgyi hagyaték csaknem teljes egésze megtekinthetővé vált a látogatók számára


Az új igazgató, Király Csaba a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett orgona-, majd zongoraművészi diplomát 1989/90-ben. Számos hazai és nemzetközi zongoraverseny győztese, Európán kívül koncertezett többek között Japánban, Kínában és Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Kanadában, valamint Egyiptomban és Indiában is.