Sándor, Ede

Haydn nyomában

2014.05.19. 09:48

Programkereső

Folytatódik Phil Grabsky nagysikerű dokumentumfilm-sorozata az Urániában, ahol ezúttal Haydn életét és műveit mutatja be.

Joseph Haydn a valaha élt legnagyobb zenei újító volt. Mozart és Beethoven mindig is feltekintett rá, inspirációt merített műveiből, ma viszont a koncerttermekben némileg háttérbe szorul, túlragyogják hagyatékának gazdagítói. Ahogy Schiff András nemrégiben rámutatott: "Sokkal jobban meg kellene becsülni! A valaha élt igazi zsenik közül sajnos őt tartják a legkevesebbre."

A Haydn-muzsika ma élő legismertebb művészeinek véleménye révén a filmnek sikerül helyreállítani a kibillent egyensúlyt Haydn megítélésével kapcsolatban, miközben rálátást kapunk a mester pályájára és magánéletére. Haydn élete átível a barokkon, egészen Napóleon bécsi megszállásáig. Túlélte ifjabb pályatársát, Mozartot. Egyike volt a legtermékenyebb alkotóknak. Több mint 100 szimfóniát komponált, 64 kvartettet, 16 ránk maradt operát, 51 zongoraszonátát, valamint A teremtés és Az évszakok című oratóriumokat.

Phil Grabsky a tőle már megszokott műfaj keretein belül mutatja be a zeneszerző életrajzát és zenéjét, ismét kronologikus sorrendben. A bensőséges és sok újat feltáró interjúkon, valamint Haydn személyes visszaemlékezésein keresztül nem csupán Haydn zenéjét ismerjük meg jobban, de jobban körvonalazódik korabeli fogadtatása is. A film leglényegét ezúttal is, akárcsak az előző Nagy zeneszerzők nyomában dokumentumfimek esetében, a zeneművek és nagyszerű előadásuk adja, melyről a világ élvonalbeli művészei gondoskodnak.

Kérdésünk: Melyik befolyásos arisztokrata család kastélyában dolgozott udvari zeneszerzőként Joseph Haydn?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel május 26-án ellátogathatnak az Urániába a Haydn nyomában című koncert-dokumentumfilmre.