György

Az ötvenegyedik évad

2014.05.20. 08:10

Programkereső

Hat zeneakadémiai hangverseny, világhírű vendégszólisták és hosszú külföldi turnék alkotják a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2014/15-ös évadának gerincét.

"Az ötvenegyedik évadot kezdem ősszel a zenekarnál, és meg kell, hogy mondjam, ritkán tudunk ilyen neves előadókat egy bérletben meghívni, ez különleges együttállás" - mondja Rolla János, az együttes művészeti vezetője. Jurij Basmet brácsa-, Borisz Berezovszkij zongora- és Michael Collins klarinétművész nem először játszik együtt a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a többi vendég - Gavriel Lipkind cselló-, Alena Baeva és Ning Feng hegedű-, valamint Boldoczki Gábor trombitaművész - most lép először színpadra az együttessel. A hat koncertből álló zeneakadémiai sorozat olyan változatos műveket kínál, mint A halál és a lányka című Schubert-kvartett Mahler-féle vonószenekari átirata, Csajkovszkij Firenzei emléke vagy Dag Wirén Szerenádja.

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes újdonságként nyári fesztivált szervez augusztus 29-31. között a fehérvárcsurgói kastélyban, melynek kiemelt eseménye lesz a Baráti Kristóf hegedűművésszel adandó koncert. Az együttes 2014 nyarán fellép még a Vajdahunyad várában, ahol a Budapest Klezmer Banddel a magyarországi holokauszt áldozatainak emlékére koncertezik, valamint a Zempléni Fesztivál nyitókoncertjén, Sárospatakon, ahol Michael Collinsszal zenél együtt. Az új évad kiemelkedő fellépése lesz a Fischer Annie születésének 100. évfordulója alkalmából rendezendő emlékkoncert a Zeneakadémián, egy olasz kisopera ősbemutatója az Olasz Kultúrintézetben, valamint 2015 januárjában a Művészetek Palotájában tartandó est Heinz Holligerrel.

Az együttes folytatja ifjúsági koncertsorozatát a XIII. kerületi iskolákban, az Óbudai Társaskörben és több, Budapest környéki városban. Kortárszenei esteken a Budapest Music Centerben is hallható lesz. A Liszt Ferenc Kamarazenekar a 2014/15 évadban is aktívan turnézik: Japánban Kamio Majuko hegedűművésszel lép föl több helyszínen, Németországban Boldoczki Gábor trombitaművésszel ad tizenöt koncertet. Az évad során az együttes Svájcban Mischa Maisky, Franciaországban Edgar Moreau gordonkaművésszel lép fel, valamint Olaszországban, Kínában, Kanadában és Törökországban is vendégszerepel.