Ervin

Bécsi Filharmonikusok: kortárs és klasszikusok az új évadban

2014.05.20. 10:16

Programkereső

Kortárs és klasszikus szerzők zeneműveit egyaránt műsorra tűzve mintegy háromszáz év zeneirodalmából merít a Bécsi Filharmonikusok a 2014/15-ös évadban.

Dieter Flury, a nagy múltú zenekar üzleti vezetője szerint a zenetörténetet "teljes terjedelmében" igyekeznek átfogni, ami magában foglalja a kortárs művek műsorra tűzését is, annak ellenére, hogy ezek sokszor nem annyira vonzzák a közönséget, mint a nagy klasszikusok. A kortárs művek közül a legnagyobb várakozás talán Olga Neuwirth osztrák zeneszerző Masaot / Clocks without Hands (Mutatók nélküli órák) című új művének ausztriai bemutatóját előzi meg. A darabot Köln és Luxemburg után 2015. május 9-én hallhatja először az osztrák közönség a Wiener Festwochen nyitókoncertjeként, Daniel Harding angol karmester vezényletével. A Bécsi Filharmonikusokkal más világhírű dirigensek is fellépnek a 2014/15-ös szezonban, köztük Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Franz Welser-Möst és Mariss Jansons.

Musikverein
Musikverein

Az 1842-ben alapított zenekar gyakran elhagyja majd bécsi székhelyét az új évadban is. Szeptemberi turnéjukon Gustavo Dudamel venezuelai karmester vezetésével megfordulnak a grafeneggi zenei fesztiválon és a luzerni fesztiválon, de fellépnek a Távol-Keleten, többek közt Sanghajban és Oszakában is. Az együttes hagyományos februári New York-i turnéján az olasz Daniele Gatti vezényletével Brahms-szimfóniák kerülnek terítékre, amelyeket korábban Németországban és Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban is előad a zenekar. Bár sokan a klasszikus zene válságáról beszélnek, még mindig körülbelül tíz évet kell várnia annak, aki bérletet szeretne a Bécsi Filharmonikusok koncertjeire. "Jól emlékszem, hogy negyven évvel ezelőtt az idősebb kollégák azt mondták, harmninc év múlva nem lesz publikumunk. Időközben azonban a közönség meglepő módon nem öregebb, hanem inkább fiatalabb lett" - örvendezett Clemens Hellsberg, a zenekar elnöke az APA osztrák hírügynökségnek.