Ervin

Devich Gergely az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén

2014.05.21. 13:09

Programkereső

A tizenöt éves Devich Gergely képviseli Magyarországot az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén (The Eurovision Young Musicians), amelyet 1982-ben alapított az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU - European Broadcasting Union).

Az idei, kölni versenyen tizennégy tagország indít különböző hangszereken játszó húsz év alatti muzsikusokat, akik két fordulóban mérik össze tudásukat. A televízió nyilvánossága előtt zajló döntőben a fiatalok öt percet muzsikálhatnak zenekari kísérettel a kölni dóm előtt felállítandó hatalmas szabadtéri színpadon. A zsűri a két forduló alapján dönt a díjazottakról.

Devich Gergely
Devich Gergely

Az interneten követhető elődöntőben Devich Gergely egy Haydn-menüettet, Bartók Román népi táncait, valamint Liszt Szerelmi álmok című zongoraciklusának zongora-cselló átiratát játssza édesanyja, Kovalszki Mária kíséretével. A május 31-i döntőben, amelyet a közmédia is élőben közvetít, Saint-Saens Allegro appassionato című művét adja elő zenekarral. Devich Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára jár, a különleges tehetségek osztályába, tanára Mező László. A zuglói Szent István Király Zeneiskolában Antók Zsuzsanna növendéke volt. Számos hazai és nemzetközi siker fűződik már a nevéhez.