Konrád, Tivadar

Hangversenyzongora Veszprémnek közadakozásból

2014.05.21. 14:05

Programkereső

Nemzetközi hírű zongoristákat és produkciókat fogadhat majd a város új koncerttermének és leendő hangversenyzongorájának köszönhetően. A kezdeményezés a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány és a Veszprémi Turisztikai Egyesület ötlete volt, majd többen melléjük álltak, köztük Vásáry Tamás Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, karmester.

Sok éve álmodtak a veszprémi kultúrakedvelők arról, hogy városunknak egyszer saját hangversenyterme lesz, egy olyan modern létesítmény, amely megfelel a 21. század kihívásainak, és ahol meghatározó koncertélményt szerezhet a közönség. Ez az álom megvalósult: a tavalyi évben átadták a Hangvilla nevű kulturális központot. "Részben ez ihletett bennünket arra, hogy életre hívjunk egy olyan közösséget, amelynek a tagjai még eggyel tovább lépnek, tudnak és akarnak áldozni annak érdekében, hogy összegyűljön a pénz egy hangversenyzongorára, amelynek méltó otthona lehet a Hangvilla koncertterme. Egy Steinway zongorát szeretnénk vásárolni, amely igen magas színvonalú produkciók bemutatását teszi lehetővé. Ha zongoristákat kérdezek, százból kilencvenkilenc biztosan a Steinwayt választaná, hiszen ez az a hangszer, amely a nagy koncerttermek akusztikájának leginkább megfelel." - magyarázta Kováts Péter hegedűművész, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar vezetője.

Hangvilla
Hangvilla

A városban több helyszínen és az esemény honlapján is lehetőség lesz az adományok felajánlására névvel vagy akár név nélkül; a honlapon folyamatosan nyomon követhető lesz az adakozás. "Hegedűművészként büszke vagyok arra, hogy 2015-ben Veszprém nemzetközi hegedűversenyt és hegedűfesztivált rendez, amelyet Auer Lipótról neveztek el" - mondta Kováts Péter. "Szeretnénk azonban - hangsúlyozta a művész -, ha Veszprém nemcsak a hegedű, hanem más komolyzenei műfajok, hangszerek otthona is lenne; ezt hivatott beteljesíteni a most életre hívott kezdeményezés."