Ervin

Menahem Pressler a Müpában

2014.05.21. 11:13

Programkereső

Az egykori Beaux Arts trió legendás német-amerikai zongoristája lép színpadra a MÁV Szimfonikus Zenekarral május 24-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Menahem Pressler a Vladimir Horowitz, Alfred Brendel, Van Cliburn, Cziffra György, Szvjatoszlav Richter nevével fémjelzett generáció zongorista-óriásainak egyike. 1923-ban született, és 1946-ban, a San Franciscó-i Nemzetközi Debussy Zongoraverseny megnyerésével "tört be" az Egyesült Államokba. Néhány évnyi szólista-diadalmenet után 1955-ben megalapította a Beaux Arts Trio nevű hegedű-cselló-zongora triót, amely rövid idő alatt a világ legelismertebb kamaraegyüttesévé vált. "A Beaux Arts Trio önmagában álló kategória" - írta róla a New York Times, a Washington Post szerint pedig "az alapítása óta eltelt több mint 50 év alatt a Beaux Arts Trio az egész világon a zongoratrió műfajának arany-etalonja lett."

Menahem Pressler
Menahem Pressler

A formáció 2008-ban búcsúzott a koncertpódiumtól. Pressler azóta mint szólista, és mint a leghíresebb vonósnégyesek kamarapartnere koncertezik tovább. Az utóbbi időben többek között a Berlini Filharmonikusok, az Orchestre de Paris, és a Concertgebouw Zenekarral lépett fel. Előadásában Mozart utolsó, minden korábbinál elmélyültebb és személyesebb hangú zongoraversenye csendül fel Budapesten. Az est karmestere, Csaba Péter művészeti vezető emellett Mozart: Figaro házassága nyitányát, valamint Saint-Saëns Orgonaszimfóniáját hozza el a közönségnek, Szamosi Szabolcs közreműködésével.