Márk

Megtartották a Magyar Zenei Tanács XXXII. közgyűlését

2014.05.22. 15:27

Programkereső

A Magyar Zenei Tanács május 21-én a Rózsavölgyi Szalonban tartotta idei közgyűlését. Levezető elnöknek Hollós Máté alelnököt választotta a közgyűlés.

Zimányi Zsófia elnök a közelmúlt történéseivel kiegészítve számolt be az tavalyi év eseményeiről. Az elmúlt időszakban is a kooperáció és koordináció, képviselet szakmai és döntéshozó fórumokon, jogszabályok véleményezése, felterjesztések díjakra, információszolgáltatás, valamint a szakmai fórumsorozatok az ún. teadélutánok megrendezése képezte a szervezet alaptevékenységét. A közgyűlés témái között a hivatásos együttesek művészeivel való kommunikáció, a tagszervezetek bemutatkozása, és a Magyar Művészeti Akadémia tevékenysége mellett a vidéki operajátszás helyzete, valamint a budapesti hangversenyrendezés új lehetőségei szerepeltek. Eredményesnek és sikeresnek értékelték a tehetséges fiatal muzsikusok nemzetközi bemutatkozását segítő rendezvényt, amelyet az Európai Művészeti Ügynökök Szövetségének budapesti közgyűléséhez kapcsolódva a Zenei Tanács tagszervezetével, a Magyar Hangversenyrendezők és Művészeti Ügynökségek Egyesületével közösen rendeztek meg.

zongorabillentyűk, illusztráció, töltelék
zongorabillentyűk, illusztráció, töltelék

Az Ellenőrző Bizottság elnöke Ember Csaba beszámolójában a Zenei Tanács elmúlt évi gazdálkodását a korábbi évek nehézségeihez képest megnyugtatónak, konszolidáltnak értékelte. A nemzetközi tevékenységről, a Nemzetközi-, az Európai Zenei Tanácsban és a Zenei Nevelés Nemzetközi Társaságában végzett feladatokról Páldy Ágnes számolt be röviden. A Hozzászólások után a beszámolókat és a - korábban írásban szétküldött - közhasznúsági jelentést a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. A szervezet alapszabályába a 2011-es Civil törvény közhasznúsági előírásaival, valamint az új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseivel összhangban módosítások kerültek. A megújított alapszabály konkrétan tartalmazza mindazon közhasznú tevékenységeket, amelyeket a Tanács eddig is végzett. A tisztújítás során a közgyűlés újraválasztotta az elnökségi tagokat Hollós Mátét, Malina Jánost, Schanda Beátát, Solymosi Tari Emőkét és Zsoldos Dávidot, valamint Lőrincz Andreát az Ellenőrző Bizottság tagját. A közgyűlés az egységes évi 15.000 Ft-os alaptagdíjon nem változtatott, de felhívta a figyelmet az önkéntes túlfizetés lehetőségére. A Magyar Zenei Tanács ősztől folytatja teadélutánjai megrendezését. A tervezett témák között szerepel: a komolyzenei koncepcióért felelős kormánybiztos meghívása, a zeneoktatás helyzete, és a hazánkat érintő nemzetközi zenepedagógiai események.