Konrád, Tivadar

Fidelio Klasszik: Fekete, Kesselyák, Philipp

2014.05.23. 08:23

Programkereső

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának következő adásában megszólal még Kovács Géza, Kun Árpád és Nagypál Gábor is.

1941-ben Hitler arra kérte a magyar kormányt, hogy tegye lehetővé a német csapatok átvonulását, cserébe elismeri az ország területi igényeit Jugoszlávia felé - ellenkező esetben lerohanják Magyarországot. A magyar csapatok is bevonultak Újvidék környékére. 1944-ben a délvidéki magyar lakosságot fasisztának kiáltották ki: kínzások, lincselések és tömeges kivégzések kezdődtek. A Máté Gábor rendezte, Vörös című produkció a legjobb előadások között verseng a pécsi színházi találkozón júniusban. A Katona József Színház és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának közös előadásáról az egyik főszereplővel, Fekete Ernővel beszélgetünk.

Fekete Ernő A nép ellensége c. előadásban
Fekete Ernő A nép ellensége c. előadásban

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál idén június 13. és 22. között nemcsak az operarajongókat várja, hiszen az összművészeti programsorozat keretében a zenés műfajok mellett helyet kap a képzőművészet és az irodalom is. Kesselyák Gergely fesztiváligazgató az operaelőadások mellett megtalálható kísérőprogramokról, a megnyitóról, az Ezrek operájáról és a Vacsora fehérben elnevezésű flash mobról is mesél.

Kesselyák Gergely
Kesselyák Gergely

Az À la c'ARTe független professzionális zenei társulás, kamarakórus, kreatív gondolkodó együttes - s ezzel hiánypótló szerepet tölt be Magyarország zenei életében. Az Á la cARTe tagjai hivatásos kórusok énekesei, azon kevesek, akik nemcsak vágynak a jóra, de tenni is készek érte. Az együttes nem stílusfüggő, nem specializálódik: minden énekelhető jó zenét elénekelnek. Az à la carte kifejezés hagyományosan az étlapról szabadon választást jelenti - esetükben erre a széles műsortárra, stílusismeretre, magukat minden helyzetben feltalálásra/feltálalásra utal. Legújabb produkciójuk, a lieBESTod zenei anyaga tág tematika mentén mozog - szó lesz benne szerelemről, kapcsolatokról, féltékenységről. A műsor fő pillére Wagner Tristan és Izolda előjátéka, áthangszerelve a 16 tagú kórusra. Az a capella muzsika ellenpontozásaként a klasszikus művek közt könnyed oldtimer jazz muzsikát játszik a Joe Fritz Band, s olykor közösen is zenélnek a kórussal. Az Á la cARTe vezetőjével, Philipp György karnaggyal beszélgetünk a lieBESTOd kapcsán, amelynek bemutatója június elsején a Jurányi Házban, június 2-án pedig a Budapest Music Centerben lesz hallható.

Philipp György
Philipp György

Bemutatta következő évadának programjait a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar. Idén nyáron is folytatódnak a Nemzeti Filharmonikusok martonvásári Beethoven-estjei, akárcsak a szomszédos országos magyarok is lakta városaiban adott koncertjei. Az idei spanyolországi és törökországi vendégszereplések után a zenekar június közepén Dél-Koreába és Japánba utazik - a szigetországban az együttes volt zeneigazgatója, a nemrég újra Magyarországon járt világhírű japán karmester, Kobajasi Kenicsiro vezényletével is fellépnek. Kovács Gézát, a zenekar főigazgatóját elsősorban a zenekar új bérletkonstrukciójáról és ifjúsági előadásiról faggatjuk.

Kovács Géza
Kovács Géza

Úgy tűnik, 2013-ban az utazás témája foglalkoztatta leginkább a magyar írókat, költőket. Ez derült ki az Aegon Művészeti Díj május közepi díjátadóján, amelyen a tíz jelölt kötet közül Kun Árpád Boldog Észak című művét választotta legjobbnak a szakmai kuratórium. A Norvégiában élő szerzővel költözésről, boldogságról, valamint a regény formai lehetőségeiről beszélgetünk.

Kun Árpád
Kun Árpád

Hamarosan kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, amelyre meghívást kapott a Szikszai Rémusz színész-rendező által összefogott VÁDLI Alkalmi Társulás tavaly novemberben bemutatott előadása, az I. Erzsébet is. Paul Foster darabja a világtörténelem egyik legnagyobb és legellentmondásosabb alakjának, a modernkori Anglia megteremtőjének állít emléket. I. Erzsébet neve egy egész történelmi korszakot fémjelez, amely a mai korral sok szempontból rokonítható időszaknak számít, amikor a világ és benne az ember radikális változások küszöbén állt. Az előadásban narrátori minőségben megjelenő Pata Solát alakító Nagypál Gábort arról is kérdezzük, hogyan teszi teljessé saját szerepét és az előadás egészét Bodor Johanna táncművész jelenléte, és hogyan fogadták a POSZT-ra való meghívást.

Nagypál Gábor
Nagypál Gábor

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.