György

Magyarország első "Bach-orgonája"

2014.05.23. 15:14

Programkereső

Magyarország első türingiai stílusú orgonáját adják át május 25-én a ceglédi evangélikus templomban. A Bach orgonájáról mintázott hangszert Fabiny Tamás evangélikus püspök szenteli fel.

A billentyűméretezéstől a szerkezeti elemek kialakításán keresztül az orgonaházig minden alkatrész az 1700-as évek stílusában és kizárólag a korra jellemző anyagok felhasználásával készült el. Kiindulási alapként az ifjú Bach arnstadti orgonája szolgált, amelyet Wender épített 1703-ban. A Ceglédi Evangélikus Egyházközség május 25-én délelőtt hálaadó istentiszteletet tart. Az orgonaszentelés szolgálatát Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke végzi, a Bach-orgonát Finta Gergely orgonaművész az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense, a Deák téri evangélikus templom orgonistája veszi liturgikus használatba.

Orgona-Cegléd
Orgona-Cegléd

Délután Szabó Balázs Junior Príma Díjas orgonaművész, a budapesti Zeneakadémia és a Würzburgi Főiskola tanára, valamint Fassang László Liszt- és Príma Díjas orgonaművész, a Zeneakadémia és a Párizsi Konzervatórium oktatója tart szakmai orgonabemutatót, majd ünnepi hangversenyt Bach műveiből. Az új orgonát az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. támogatásából az AerisOrgona Kft. tervezte és építette.