Konrád

Devich Gergely sikere az első fodrulóban

2014.05.26. 21:04

Programkereső

Nagy sikerrel szerepelt Kölnben az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyének (EYM - Eurovision Young Musicians) első fordulójában a Magyarországot képviselő 15 éves csellista, Devich Gergely.

A fiatal gordonkaművész a Westdeutscher Rundfunk (WDR) kölni székházában hétfőn lezajlott első fordulóban - amelyben mindenki tizenöt percet muzsikálhatott - Liszt Szerelmi álmok című darabját (Cassado cselló-zongora átiratában), Haydn C-dúr menüettjét, valamint Bartók Román népi táncait adta elő édesanyja, Kovalszki Mária zongorakíséretével. Devich Gergely játékát az interneten élőben is nyomon lehetett követni.

Devich Gergely
Devich Gergely

A verseny előtt a fiatal csellista így nyilatkozott: "Mindenképpen fontos volt, hogy legyen magyar darab a repertoárban. Ugyanakkor arra is törekedtünk, hogy minél változatosabb, több műfajt felvonultató műsort mutassunk be: elhangzik majd egy Haydn-menüett, ami egy kis "poén-darab", Liszt Ferenc Szerelmi álmok című darabjának zongora-cselló átirata egy lassúbb, romantikus mű, Bartóktól a Román népi táncok ezzel szemben egy ízig-vérig dinamikus darab. Egyedül a döntőt illetően volt megkötve a kezünk, ide ugyanis egy ötperces, eredeti zenekari darabbal kell készülni - így esett végül a választás Saint-Saens Allegro appassionatójára.” (A teljes interjú ide kattintva olvasható.)

Devich Gergely úgy érzi, hogy jól játszott. "Negyediknek kerültem sorra, és jól éreztem magam a színpadon. Élveztem a csellózást, a többi már a zsűri megítélésén múlik. Örülök, hogy sikerrel túl vagyok az első fordulón, mert mostantól minden erőmmel a szombat esti döntőre tudok összpontosítani, talán furcsa, de az első fordulótól jobban tartottam."

A szombat este a kölni dóm előtt felállított szabadtéri színpadon zajló nyilvános döntőben, amelyet az M2 élőben közvetít, minden versenyző öt percet játszhat a WDR zenekarának élén, Kristiina Poska észt karmesternő vezényletével. Devich Gergely Saint-Saëns Allegro appassionato című darabját adja elő.

A zsűri az első forduló és a zenekari döntő teljesítményét együtt fogja értékelni. A testület elnöke Clemens Hellsberg hegedűművész, a Bécsi Filharmonikusok igazgatója, tagjai Carol McGonnell ír klarinétművész, Markus Pawlik német zongoraművész, Maurice Steger svájci furulyaművész, valamint Uros Lajovic szlovén karmester.

Az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyét 1982-ben alapította az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU - European Broadcasting Union), és kétévente rendezik meg Európa különböző nagyvárosaiban. Devich Gergelyt az MTVA kérte fel, hogy képviselje Magyarországot a versenyen. Az idén 14 EBU-tagország küldött egy-egy húsz év alatti fiatal muzsikust: Ausztria (Ziyu He), Horvátország (Sara Domjanic), Görögország (Vassilis Digos), Németország (Judith Stapf), Moldova (Livyka Shtirbu-Sokolov), Lengyelország (Bartosz Kolsut), Szlovénia (Urban Stanic), Norvégia (Sonoko Miriam Shimano), Málta (Kurt Aquilina), Svédország (Albin Uusijarvi), Portugália (André Gunko), Csehország (Martin Kot), Hollandia (Lucie Horsch) és Magyarország. A versenyzőket a hétvégi megnyitón Köln polgármestere, Jürgen Roters köszöntötte, aki szimbolikusnak nevezte, hogy a verseny az EP-választás napján vette kezdetét.

A 14 ifjú zenész között van négy hegedűs, két harmonikás, két gitáros, két zongorista, egy brácsás és egy furulyás is. Devich Gergely mellett érkezett a csapatba egy másik csellista is, a portugál versenyző. Már valamennyien több nemzetközi versenygyőzelemmel büszkélkedhetnek. A magyar csellista a legfiatalabbak közé tartozik, de a legkisebb a 11 éves cseh harmonikás. A fiatalok a szombati döntőig több zenekari próbán vesznek részt, csütörtökre pedig egy kirándulást szerveztek a számukra, melynek keretében meglátogatják a bonni Beethoven-házat.

"Remek a társaság, már össze is barátkoztam néhány versenyzővel. A lengyel sráccal például jól megvitattuk a párhuzamosan zajló francia nyílt teniszbajnokság esélyeit - mondta Devich Gergely. - De másokkal is jól összejöttünk a közös zenekari próba során. A döntőben ugyanis lesz egy meglepetés-darab is, Mark Adair szerzeménye, amely a mi 14 hangszerünkből álló kis zenekarra született erre az alkalomra. Különleges hangszer-összeállítás a miénk, remélem, a nézők jól fognak szórakozni. Az lenne jó, ha a fiatalok közül, akik a tévét nézik, többen kedvet kapnának valamilyen hangszerhez."