Konrád

Humoros-misztikus roma sorsjáték

2014.05.27. 13:03

Programkereső

Több ismert hazai művész és alkotó komoly előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Május 28-án fellépnek Müller Péter Sziámi, Falusi Mariann, Szakcsi Lakatos Béla, Mező Misi és a Romano Drom.

Az első roma sorsjáték, a Somnakaj története bővelkedik humorban, misztikumban, de mégis reális képet fest a hazai cigányságról. Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása. A koncertszerűen megszólaló dalok ilyen köntösben még soha, sehol nem hangoztak el. Többek között autentikus roma népdalok a maguk tradicionális formájában, modern átiratok, Marko Marković balkáni hatásokat tükröző roma szerzeménye, Szakcsi Lakatos Béla roma jazz, Romano Drom dalok, rap és slam betétek kaptak helyet a műsorban.

Somnakaj
Somnakaj

Szirtes Edina Mókus és Kovács Antal hangszerelésében újraértelmezheti a közönség mindazt, amit a cigány zenéről tudni vélt. A produkció életre hívásánál a legfőbb törekvés a roma kultúra bemutatása volt, ami a nemzeti és az európai kultúra része. A mű elősegítheti a pozitív szemléletváltás beindítását a társadalomban. A darabban egy roma lány, Somnakaj meséli el saját történetét, amelynek legfontosabb állomásai a színpadon megelevenednek. A szereplők között megtalálhatjuk Falusi Mariannt, Mező Misit és a Duna Művészegyüttes tagjait is.