Benedek

Játssz kamarazenét!

2014.05.27. 12:28

Programkereső

Időtlen Bach-versenyművek és két kortárs amerikai szerző darabjai szerepelnek Pekka Kuusisto zeneakadémiai koncertjének műsorán.

"Pekka Kuusisto a legjobb dolog, ami ma a klasszikus zenével történhet" - írta a finn hegedű-bűvészről a Guardian 2007-ben. Nem véletlenül, hiszen vibráló, örömteli személyisége, játékának frissessége, könnyedsége és ellenállhatatlan zenei humora élményszámba megy. Elektronikus-, jazz-, illetve népzenei műfajokban is alkot - minden esetben bizonyítva pazar stílusérzékét és bámulatos improvizációs készségét. Túlzás nélkül mondható: minden porcikájából árad a muzsika, valósággal eggyé válik hangszerével. Kevesen tudják, hogy első tanára a Zeneakadémián végzett, de nemzetközi hírnévre Finnországban szert tett Szilvay Géza hegedűpedagógus volt, így kötődése hazánkhoz jószerint magától értetődő. Tehetségére akkor figyelt fel a világ, amikor 1995-ben - első finnként - megnyerte a Nemzetközi Jean Sibelius Hegedűversenyt. Azóta számtalan elsőrangú európai zenekarral dolgozott, amelyek sorába tökéletesen illeszkedik a Mahler Kamarazenekar, melynek élén június 10-én ad koncertet a Zeneakadémián.

Pekka Kuusisto
Pekka Kuusisto

A soknemzetiségű együttest maga Pekka Kuusisto vezényli, a koncert programja pedig nem kevésbé izgalmas, mint az előadók személye. Múlt és jelen, barokk és kortárs ölelkezik egymásba benne - előbbit időtlen Bach-versenyművek, utóbbit két kortárs amerikai szerző, John Adams és Steve Reich repetitív darabjai képviselik. A Zeneakadémia tiszteletbeli professzori címével kitüntetett Reich zenéje egyszerű motívumok konok ismétlésére épül, amelyek időben elhalasztva önmagukkal alkotnak posztmodern ellenpontot, váratlan hangsúlyokat és együtthangzásokat teremtve ezzel. Hasonló lebegésélményt ígér John Adams műsorra vett "hangfelhője" is. De Pekka Kuusisto előadásainak ereje leginkább abban rejlik, hogy számára egy Bach-concerto vagy egy Steve Reich-kompozíció is kamarazene. S hogy mit jelent a finn hegedűs számára a kamarazene, a Nordic Council Music Prize 2013-as díjátadója után adott nyilatkozatából sejthetjük meg. Egy újságíró azt kérdezte tőle, milyen tanácsot adna a fiatal muzsikusoknak. A válaszon nem sokat gondolkodott: "Játsszanak sok kamarazenét. Ezt tudom javasolni minden bajra. Ha éhes vagy, játssz kamarazenét. Ha elromlott a tévéd, játssz kamarazenét."