György

Jubileumi évzáró

2014.05.27. 10:27

Programkereső

A 60 éves Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola június 13-án 18:30 órai kezdettel tartja jubileumi évzáró hangversenyét a Zeneakadémia Nagytermében. A jubileumi tanév fővédnöke Hajnissné Anda Éva, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest II. tankerületi igazgatója.

A Magyar Örökség-díjjal, valamint Magyar Művészetoktatásért plakettel kitüntetett iskolát 1954-ben alapították Kodály Zoltán irányításával. Az eredetileg a Lorántffy Zsuzsanna utcában, majd a 15. tanévétől a Marczibányi téren működő iskola, amely 1975-től viseli Kodály nevét, valódi világszenzáció volt (és maradt) alapításától fogva. Olyan vendégek fordultak meg benne (és távoztak lenyűgözve), mint Yehudi Menuhin, Pablo Casals, Dmitrij Sosztakovics és Benjamin Britten. Az itt végzett, muzsikus pályára lépett diákok névsora is igen illusztris. 1960 óta az iskola tanévzáró hangversenyére hagyományosan a Zeneakadémia Nagytermében került sor.

Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara
Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara

A felújítás kényszerű szünete után a Liszt Ferenc téri zenepalotába visszatérő Magyar Örökség-díjas intézmény hangversenyén olyan neves művészek, az iskola egykori diákjai lépnek fel, mint Eckhardt Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, vagy a Kossuth- és Magyar Örökség-díjas Kaláka együttes. Az iskola országos és nemzetközi díjas kórusai kortárs magyar zeneszerzők műveivel köszöntik a kilencven éves Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zenepedagógust, a nyolcvan éves Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőt, valamint a hatvan éves iskolát. A hangversenyen az iskola Junior Prima-díjas leánykara mellett közreműködnek még az intézményben önálló tagozatként működő Bartók–Pásztory-díjas, Prima-díjas MR Gyermekkórus, a kiemelkedő versenyeredményt elérő hangszeres tanszakok tanárai és növendékei, valamint a legkisebb tanulók, akik népi gyermekjátékokat adnak elő. Az egykori diákokkal és tanárokkal kiegészült zenekar előadásában Kovács Zoltán zeneszerző-karmester vezényletével elhangzik Tóth Péter Szvit című műve, melyet a zeneszerző erre az alkalomra komponált. A hangversenyt a Bartók Rádió rögzíti.