József, Bánk

Bécsi mintára nyílik zenemúzeum Mexikóban

2014.05.28. 13:40

Programkereső

A tervek szerint jövő tavasszal nyílhat meg a mexikói Puebla városában az az interaktív zenemúzeum, amelyet a bécsi Zene Háza mintájára építenek meg és rendeznek be.

A Haus der Musik 2000 nyarán nyitotta meg kapuit Bécs egyik belvárosi, Habsburg-Tescheni Károly főhercegről elnevezett palotájában a világhírű karmester Zubin Mehta tiszteletbeli elnökségével. A múzeum kuriózumai közé tartozik a Namadeus nevű "zeneszerzőprogram", a Virtuális Karmester, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát dirigensként, és az úgynevezett Virtostage, ahol saját operát rendezhetünk. A látogatók sok évvel születésük után újra átélhetik első zenei élményüket, a "születés előtti érzéki zúgást" is. A hagyományosabb múzeumi tartalmak közé tartozik a Bécsi Filharmonikusokról, valamint a város gazdag zenei tradíciójáról és híres komponistáiról szóló kiállítás.

Haus der Musik - Bécs
Haus der Musik - Bécs

Mindezt hamarosan már nemcsak a világ egyik zenei fellegvárának számító Bécsben, hanem Mexikóban is élvezhetik a látogatók. A projekt kezdeményezője a Zene Háza igazgatója, Simon K. Posch és a mexikói diplomata, könyvszerző és újságíró, Andres Roemer, akinek nagyapja 1938-ban kényszerült elhagyni Ausztriát, hogy aztán Mexikóban neves karmester váljon belőle. "El szeretnénk vinni a világnak a zeneoktatás általunk képviselt módját innen Bécsből, a zene fővárosából" - fogalmazott Simon K. Posch.

A PPP-projektként - azaz az állam és a magántőke együttműködésében - megvalósuló mexikói Casa de la Música Viena nagyrészt átveszi a bécsi anyakiállítás formáját és tartalmát, emellett kiegészítik a kínálatot a mexikói zenei hagyományok bemutatásával. Bár a fő cél a bécsi múzeum másának elkészítése, a kiállítás belső dizájnját hozzáigazítják az épülethez és annak gazdag hagyományaihoz - magyarázta Posch, hozzátéve: ez nem is lehetne másként egy olyan helyszín esetében, amely az UNESCO világörökségi címre pályázik.

Orquesta Esperanza Azteca
Orquesta Esperanza Azteca

A mexikói "leánymúzeumot" Puebla városának történelmi központjától 9 kilométerre északra, egy hatalmas egykori gyártelep területén alakítják ki. Az 1835-ben épült La Constancia Mexicana egykor a legnagyobb textilgyár volt az Egyesült Államoktól délre, ma műemléki védelem alatt áll, és fokozatosan megpróbálják új tartalommal megtölteni. Többek között zenei oktatási központ működik itt, és ez az Orquestas Sinfónicas Esperanza Azteca nevű szervezet székhelye is, amely hátrányos helyzetű tagokból álló gyermek- és ifjúsági zenekarokat tömörít.

A bécsi Zene Háza az első olyan osztrák múzeum, amely nemzetközi licencszerződést köt kiállítási koncepciójának és tartalmainak "exportjáról" - olvasható az intézmény honlapján. Simon K. Posch igazgató elmondta: a mexikói projekt csak az első a sorban, és reméli, hogy más városok is megnyithatják majd saját "zeneházukat" a bécsi modell mintájára. Ehhez "mindössze" évi 100 ezer euró (30 millió forint) jogdíjat kell fizetniük az anyaintézménynek.