Gábor, Karina, Ders

Kacagva tanulják a gyerekek a zenét

2014.05.28. 14:12

Programkereső

A zene... az kell! - ez a címe annak a sorozatnak, amely során a Danubia általános iskolákba viszi a klasszikus zenét. A sorozat óriási sikerrel zárul az iskolai év végével - és folytatódik ősztől.

Az Óbudai Danubia Zenekar szívén viseli a magyar hangverseny-közönség új generációinak nevelését. Fontos célja, hogy a kodályi gondolat jegyében, a gyermekek számára már igen korai életszakaszban megmutathassa a csodát, amit a hangszerekből áradó zene nyomán a muzsikusok is átélnek átélünk. A Danubia zenekar tagjainak lelkesedése és zeneszeretete rendre magával ragadja azoknak az iskoláknak a diákjait, ahol a sorozat eddigi részei zajlottak.

Danubia az iskolákban
Danubia az iskolákban

A Zene... az kell! ifjúsági sorozat három teljesen különböző típusú összeállítást, egy operaelőadást, egy kamarazenei és egy szimfonikus programot visz el Budapest általános- és középiskoláiba.

Joseph Haydn vígoperája, A patikus ármánnyal, szerelemmel, álruhák, mókás tévedések és helyzetkomikumok egész sorával mutatja be a fiataloknak a zenés színház műfaji kellékeit. A sorozatunk kamarazenei epizódja az Ewald Rézfúvós Együttes közreműködésével válik valóra. A marcona rézangyalok című összeállítás azokkal a hangszerekkel ismerteti meg a gyerekeket, amelyek talán számukra is a legizgalmasabb világot képviselik: a rézfúvósokkal. Mozart, a csokigolyók sztárja! Ha létezik abszolút celeb a zeneszerzők között, Mozart biztosan közéjük tartozik. Művein túl személyisége is számtalan alkotót megihletett, nem véletlenül. A harmadik részben Hámori Máté karmester sok vidámsággal mutatja be Mozart különböző zenei világait a gyermekkori zsengéktől egészen a Requiem drámájáig.

Hámori Máté
Hámori Máté