Konrád

Győri unikumok

2014.05.30. 10:10

Programkereső

A nagyközönség és az elmélyült rajongók számára is vonzó, zenei unikumokat kínáló programmal készül a jövő évadra a Győri Filharmonikus Zenekar.

Az együttes sajtótájékoztatóján elhangzott: a Győri Filharmonikusok különleges zenei kirándulásra invitálják Nikisch Arturról elnevezett "zászlóshajó" bérletük egyik eseményeként a közönséget. 2015 áprilisában az osztrák főváros Musikverein Aranytermében adnak koncertet, amely a minden évben világszerte közvetített bécsi újévi hangverseny helyszíne. Ezt a bérletet a Pannon Filharmonikusok szeptember 13-i vendégjátéka nyitja, október 7-én pedig Claudio Cohen brazil karnagy vezényletével Dvořák, Janáček és Shumann műveiből válogat a győri zenekar, december 3-án pedig Várjon Dénes zongoraművész ad elő Chopin-, Haydn- és Schubert-műveket.

Ránki Dezső (Dobó László fotója)
Ránki Dezső (Dobó László fotója)

A január 9-i KOCSIS+NFZ+KOCSIS egy generációs hangverseny lesz, hiszen a kétszeres Kossuth-díjas Kocsis Zoltán úgy vezényli Győrben a Nemzet Filharmonikus Zenekart, hogy a koncerten zongorán közreműködik Krisztián fia is. A sorozat záró fellépésén Kobajasi Kenicsiro vezényli az együttest. A Richter János-bérlet előadásainak egyikén Ránki Dezső Haydn-, Mozart- és Schubert-darabokkal lép fel, egy másikon pedig a belga származású Jean-Pierre Faber karnagy vezényli Rossini Sevillai borbélyát, februárban pedig Kocsis Zoltán vezényletével adja elő a győri zenekar Bruckner VIII. (c-moll) szimfóniáját.

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán

Május 3-án José Cura argentin tenor lép fel az együttessel, az esten közreműködik Rost Andrea is. Az előadás további különlegessége, hogy ez lesz az első nagyszabású kulturális rendezvény a most épülő győri multifunkcionális csarnokban. A zenekar vezetői jelezték: a csaknem tucatnyi bérletsorozat közül a Varga Tiborról elnevezett ismét a könnyebb műfaj kedvelőit célozza meg, ennek részeként január 23-án Dolhai Attila népszerű opera- és operettmelódiákat ad elő az együttessel, majd egy másik koncerten Héja Domokos vezényletével Kodály-, Reményi- és Richard Strauss-dallamok csendülnek fel.