Zita, Mariann

Ötvenéves a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteménye

2014.05.31. 12:41

Programkereső

Ötvenéves a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteménye; az évforduló alkalmából szakmai konferencia kezdődött csütörtök délután a gyűjtemény Ötpacsirta utcai épületében.

Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes köszöntőjében úgy fogalmazott: a gyűjtemény olyan teljesítményt nyújtott és nyújt ma is a zenei kultúra területén, amelyért nemcsak Budapest, de az egész nemzet hálás. "A magas szintű zenei kultúra az elsők között van, amit világszerte Magyarországhoz kapcsolnak. Ahhoz, hogy ez fenn tudjon maradni és az elődök tudását továbbörökíthessük, a színvonalas zenei oktatás mellett gazdag zenei gyűjteményekre van szükség" - fogalmazott Csomós Miklós. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója a megtett utat érzékeltetve felidézte: míg az 1964-es induláskor a gyűjtemény mintegy kézezer könyvet és nyolcezer kottát tartalmazott, addig ma több mint 26 ezer könyv, 53 ezer kotta, továbbá csaknem 20 ezer CD és 1400 DVD tartozik hozzá. Mint felidézte, a zenei gyűjteményt - Budapest első nyilvános zenei könyvtáraként - a Kodály-tanítvány Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós adta át 1964. május végén a belvárosi Fehérhajó utcában, mestere jelenlétében.

Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjtemény
Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjtemény

"Olyan indulás volt ez, amely komoly kötelezettséget rótt az akkori munkatársakra és utódaikra." Fodor Péter szerint az intézmény „a Fehérhajótól az Ötpacsirtáig" nagy utat járt meg. Ma csaknem hatezer regisztrált olvasója, napi több mint 200 látogatója 53-féle magyar és nemzetközi periodikából válogathat. A gyűjtemény látogatói között vannak egyszerű zeneszeretők, az alap- és középfokú zenei oktatásban résztvevő diákok, egyetemi oktatók és hallgatók, szakírók, kutatók, aktív muzsikusok és énekesek. A gyűjtemény a könyvtárközi kölcsönzés révén országos szerepet is betölt. Az elmúlt évek fejlesztései közül kiemelte a TÁMOP-program keretében megvalósult Népzenetárat, amely a Föld népeinek zenéit mutatja be rendszerezetten, közérthető formában. A fejlesztések egy másik ágát jelenti a folyamatosan haladó digitalizálás. Fodor Péter kitért arra is, hogy a zenei könyvtár a kezdetektől nagy figyelmet fordít a kultúraközvetítése és ismeretterjesztésre, ennek jegyében gyakran rendeznek zene- és tánctörténeti eladásokat, vetélkedőket, kiállításokat és olykor hangversenyeket is befogadnak. A zenei gyűjtemények fejlesztésének új útjai című szakmai konferencián Csomós Miklós és Fodor Péter köszöntői után előadások és kerekasztal-beszélgetés következett, a program este a La Caffettiera Stioppeta kamarakórus hangversenyével zárul a FSZEK központi könyvtárában.