Eszter, Eliza

Harmadik lett Devich Gergely Kölnben

2014.06.01. 10:50

Programkereső

A Magyarországot képviselő tizenöt éves csellista harmadik díjat nyert az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén. A győztes a kínai születésű osztrák hegedűs, Ziyu He lett.

Az első helyezést elért osztrák muzsikus a május 31-én este tartott döntőben Bartók Hegedűversenyének első tételéből játszott részletet a Westdeutscher Rundfunk (WDR) zenekarának élén, az észt Kristiina Poska vezényletével. A zsűri a második díjat a szlovén zongoraművésznek, Urban Stanicnak ítélte oda. Devich Gergely, a magyar induló Saint-Saens Allegro appassionato című darabját adta elő, amellyel harmadik helyen végzett. A helyezéseken kívül nem állítottak fel sorrendet. A győztes felléphet egy hangversenyen a Bécsi Filharmonikusokkal.

Ziyu He
Ziyu He

A szabadtéri döntőre, amelyet az M2-n élőben is nyomon lehetett követni, az elmúlt napok zordabb időjárása is megenyhült, elállt a szél, napközben kisütött a nap, így este a hőmérséklet is kellemes volt. A zsűri elnöke, Clemens Hellsberg hegedűművész, a Bécsi Filharmonikusok igazgatója a kölni dóm előtti szabadtéri színpadon szombat este lezajlott zenekari döntő után hangsúlyozta, hogy rendkívül magas volt a verseny színvonala, nehéz döntést hoztak. Mindegyik fiatal muzsikus megérdemli az elismerést. A 14 zenész között volt négy hegedűs, két harmonikás, két gitáros, két zongorista, egy brácsás és egy furulyás is. Devich Gergely mellett volt a csapatban egy másik csellista is, a portugál versenyző.

Devich Gergely az MTI-nek elmondta, hogy nagyon boldog. Büszke rá, hogy ő képviselhette Magyarországot, és nem okozott csalódást, és önmagának is tudott bizonyítani. Emellett nagyon sok tapasztalatot szerzett, barátokra tett szert. "Jó lenne, ha Magyarország két év múlva is részt venne az EYM versenyen, mert a magyar zenészeknek itt a helyük, és a leendő magyar versenyzőnek sok sikert kívánok!" - mondta a csellóművész. Devich Gergely korábban a Fideliónak is nyilatkozott, ezt itt olvashatja.

Devich Gergely
Devich Gergely

Az EYM versenyt 1982-ben alapította az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU - European Broadcasting Union), és kétévente rendezik meg Európa különböző nagyvárosaiban. Devich Gergelyt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kérte fel, hogy képviselje Magyarországot. Az idén 14 EBU-tagország küldött egy-egy húsz év alatti fiatal muzsikust: Ausztria (Ziyu He), Horvátország (Sara Domjanic), Görögország (Vassilis Digos), Németország (Judith Stapf), Moldova (Livyka Shtirbu-Sokolov), Lengyelország (Bartosz Kolsut), Szlovénia (Urban Stanic), Norvégia (Sonoko Miriam Shimano), Málta (Kurt Aquilina), Svédország (Albin Uusijarvi), Portugália (André Gunko), Csehország (Martin Kot), Hollandia (Lucie Horsch) és Magyarország.