Csilla, Noémi

Koncertek a Tündérbirodalomban

2014.06.02. 16:30

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és látogasson el Ön is a kismartoni Esterházy-kastélyba.

A kismartoni barokk kastélyban idén az Esterházy család talán legismertebb hercegének, az Esterházy Tündérbirodalmat megálmodó, a legtöbbször "Pompakedvelő" vagy "Fényes" Miklósként emlegetett I. Esterházy Miklós (1714-1790) születésének 300. évfordulóját ünneplik. Miklós, nagy mestere és mívelője volt a pompának, nem véletlenül esett Maria Terézia választása őrá, amikor II. József frankfurti koronázásakor koronázási követnek jelölte. A kastély termeiben megcsodálhatjuk az egyik, ebből az alkalomból adott fogadásához vásárolt 207 részes, frankenthali étkészlet fennmaradt darabjait, de megtudhatjuk azt is, hogy hogyan kellett megteríteni az ezüst étkészlettel egy pompázatos asztalt. Különös figyelem fordul a nők felé is Kismartonban: a lakosztályok, szalonok pompás termeihez kötődve portrék, naplórészletek, személyes levelezések, gazdasági iratok és kortársak beszámolói szolgálnak forrásul ahhoz, hogy ezek az úrnők kiléphessenek férjeik árnyékából a Hercegnői lakosztályok kiállítás keretében.

Esterházy-kastély
Esterházy-kastély

Esterházy Miklós szolgálatában állt Haydn, akiről elnevezték a kastély remek akusztikájú, barokk freskókkal díszített koncerttermét, ahol ha Pünkösdkor nem is, de június harmadik hétvégéjén a Vonósnégyes Fesztiválon tehetségesebbnél tehetségesebb fiatal vonósnégyesek szólaltatják meg többek között Haydn, Mozart, Verdi és Kurtág műveit.

A mester tiszteletére rendezett Haydn explozív, Nép'Hymnus a kortársak tükrében című kiállítás ebben az évben a császárhimnuszra fókuszál, a korabeli műtárgyak mellett kortárs képzőművészek és multimédiás eszközök segítségével ismerkedhetünk Haydn varázslatos világával.

Kérdésünk: Melyik ország himnuszának zenéje ma Haydn egykori császárhimnusza?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a kismartoni Esterházy-kastélybe, ketten pedig meghallgathatják a június 19. és 22. között megrendezésre kerülő Vonósnégyes Fesztivál tetszőleges koncertjét.