Konstantin

Copland és világa

2014.06.03. 15:30

Programkereső

Három, a II. világháború alatt az USÁ-ban született mű - köztük Bartók 3. zongoraversenye – szólal meg a Zeneakadémián június 14-én.

Az újranyitás évadának egyik utolsó koncertjeként a New York állambéli Bard College Conservatory of Music Zenekara lép fel a Nagyteremben. Az 1860-ban alapított Bard College a legrangosabb amerikai egyetemek egyike a művészetek és a humán tudományok terén. Zenei fakultása és fesztiválja nemcsak az amerikai zeneélet meghatározó csomópontja, hiszen számos európai országból, így Magyarországról is muzsikus-diákok és tanárok kedvelt célpontja a Hudson folyó partján saját koncertteremmel is rendelkező zeneművészeti főiskola.

A rendkívüli érzékenységgel összeállított műsoron Bohuslav Martinů az 1942-es lidicei mészárlás emlékére írt művét követően két, ugyanabban az évben bemutatott „amerikai" kompozíció szerepel. 1946. február 8-án került sor Bartók utolsó - néhány ütem hangszerelés híján - befejezett műve, a III. zongoraverseny premierjére Philadelphiában, Aaron Copland III. szimfóniája pedig október 18-án Bostonban volt először hallható.

Benjamin Hochman
Benjamin Hochman

A Bard College zenekara élén pedig az intézmény rektora, a május 11-i zeneakadémiai Holokauszt-emlékkoncertet is dirigáló Leon Botstein áll majd. A zenetudósként is elismert, Magyarországon rendszeresen dirigáló karmester Chicagóban és a Harvardon végzett, pályafutása során volt az Amerikai és a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, vendégkarmesterként pedig olyan együttesek élén állt, mint a Londoni Filharmonikusok, a Concerto Budapest, a Budapesti Fesztiválzenekar vagy éppen a Philharmonia Orchestra.

Az est szólistája Bartók III. zongoraversenyében az amerikai sajtó által az egyik legígéretesebb fiatal zongoraművésznek tartott Benjamin Hochman lesz (eredetileg a Grammy-díjas Peter Serkin érkezett volna, de egy sajnálatos baleset miatt lemondani kényszerült a turnét). A Bard Conservatory zongora tanszékének tanára a 2011-es Avery Fischer ösztöndíj nyertese, s idén jelentette meg második szólóalbumát Homage to Schubert címmel. Érdekesség, hogy Hochman több szálon is kötődik Magyarországhoz, illetve a Zeneakadémiához: kritikusai Kurtág György műveinek avatott tolmácsolójának tartják, és 2010-ben Perényi Miklós partnereként lépett fel a New York-i 92Y koncertközpontban.

A június 14-én este fél nyolckor kezdődő koncertre mindössze 1200 forintért vásárolhatók jegyek a Zeneakadémia honlapján.