Fülöp, Evelin

Győri orgona jövő nyárra

2014.06.03. 09:00

Programkereső

A jövő nyári szünetben építhetik be a győri Richter terembe azt az orgonát, amelyet a városházáról a Zeneakadémiára visszaszállított hangszer helyett kap a megyeszékhely.

Fűke Géza közölte: a beépítéshez meg kell bontani a színpad hátulját, ez pedig a munkálatok nagyságrendje miatt közbeszerzés-igényes. Az orgona beépítését össze akarják kötni az oldalfalak és a meglehetősen kopott burkolatú színpad felújításával is. Az orgona már másfél éve Győrben van, raktárban, szakszerűen tárolva. Elkészültek a hangszer látványtervei; igazából azon megy a diskurzus, hogy jól is nézzen ki és jól is szóljon, megfelelőképpen legyen elhelyezve, de ne változtassa meg nagyon a terem akusztikáját. A hangszert nem ebbe a terembe tervezték, és hogy ide be lehessen építeni, bizonyos kompromisszumokat kell kötni, most ennek a súlyozása zajlik - vázolta a helyzetet a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója.

Győri Filharmonikusok
Győri Filharmonikusok

2011-ben szállították vissza Budapestre a Liszt Ferenc Zeneakadémia csaknem fél évszázada szétszerelt, 1973-ban részben a győri városháza dísztermébe beépített orgonájának darabjait; az akkori megállapodás szerint e helyett kap egy teljes hangszert a város. Akkoriban szóba került, hogy az egyetem zeneművészeti karának épületében, a felújított egykori zsinagógában állítsák fel a hangszert, de erre végül örökségvédelmi kifogások miatt nem volt lehetőség. Így esett a választás a belvárosi koncertteremre. Egy százmilliós értékű, a németországi Würzburgban már három évtizedig használt orgonát kapott az átadott hangszerért a város, amely tavaly nyáron már mintegy 50 millió forintot fordított a Richter terem félezres hallgatóság befogadására alkalmas nézőterének megújítására.