Fülöp, Evelin

Philharmonie de Paris

2014.06.04. 11:04

Programkereső

Miközben a kultúra világválságáról olvashatunk nap mint nap, miközben zenekarok zárnak be, lépten-nyomon leépítésekről hallunk, szépen szaporodnak a gigantikus hangversenyközpontok. Most pl. Párizsban, a Philharmonie de Paris, mely 2015 januárjában kezdi működését.MAGAZIN

A honlap azonban már él, igaz, nagyobbára ékes francia nyelven, vagyis angolul egyelőre az épületről, az építésről olvashatunk, illetve belehallgathatunk a hangoskönyvbe (soundbook). Anélkül, hogy ünneprontók lennénk, meg kell jegyezni: a Philharmonie de Paris felépítése mintegy húsz évet csúszik az eredeti tervhez képest, de elkészültével a Cité de la Musique központ is teljessé válik. Ez a központ Párizs La Villette nevű (XIX.) kerületében található, sok parkkal körítve. A Philharmonie de Paris a maga 2400 ülőhelyével igazán monumentálisnak mondható, a 170 millió eurós költség azonban így sem egyhamar fog megtérülni.

Philharmonie de Paris
Philharmonie de Paris

A 2007-ben kiírt pályázat alapján az épület Jean Nouvel tervei alapján épül, aki Brigitte Métrát is bevonta a tervezésbe, a Berlini Filharmónia nagytermének elrendezését alapul vevő akusztikát pedig a Marshall Day Acoustics és a Nagata Acoustics cégek jegyzik. A Philharmonie rezidens zenekara az Orchestre de Paris lesz, a hatvanas években az idős Charles Munch által alapított zenekar, melynek vezető karmestere Paavo Järvi. A teremben - ahogy megszokhattuk akár a Müpában is - nem csak klasszikus zenei hangversenyek lesznek, sőt: az első (fél) szezont kimondottan az eklektika jegyében harangozzák be. Ebben nagy szerepet kap a kortárs zene: a másik "komoly" rezidens együttes az Ensemble Intercontemporain, a világ talán leghíresebb kortárszenei együttese.

Philharmonie de Paris
Philharmonie de Paris

Január 14-én az Orchetre de Paris nyitja a termet, és másnap is őket hallhatjuk, Lang Lang közreműködésével. Érdemes megjegyezni, hogy a jegyárak 10 és 40 euró között mozognak, ami még hazai viszonylatban is igen elfogadhatónak mondható... 16-án a Les Arts Florissants, illetve a "Salle des concerts-Philharmonie 2" nevű teremben párhuzamosan az Ensemble Intercontemporain lép fel. A szezon folyamán a számos családi és gyerekprogram, hétvégi különleges esemény és egyéb közönségcsalogató program - pl. rengeteg ütős koncert - mellett olyanokkal találkozhatunk, mint Anoushka Shankar, a Barenboim vezényelte West-Eastern Divan Zenekara, Janine Jansen, Hélène Grimaud, Gustavo Dudamel és a Simon Bolivar Szimfonikus Zenekar, Maria João Pires, René Jacobs, hogy csak egy pár nevet említsünk, emellett persze itt is szerepet kapnak a jövő csillagai (a Müpából is ismert "Rising Stars"). A drága vendégművészek esetén a jegyárak 110 euróig is felkúsznak, de a 10-20 eurós kategória ezeken a koncerteken sem drágul. A zenei központban kap helyet a zenei múzeum is, melyben széles állandó és izgalmas időszaki kiállítások nyújtanak másfajta élményt a zene megismeréséhez. Nem túlzás azt állítani, hogy hét hónap múlva nemcsak Párizs, de az egész világ gazdagabb lesz egy jelentős zenei helyszínnel.